Множество протести избухнаха в Иран от началото на годината заради водата, която се превърна в нарастваща политическа тревога заради засушаване, което жителите на засегнатите райони и анализатори твърдят, че се е изострило заради лошото управление, съобщава "Ройтерс".

Протестите са били относително малки, спорадични и са ограничени до градовете около централния град Исфахан и остан (провинция) Хузестан на запад. Но те подчертаха проблем, който изигра роля в по-ранните размирици, които бяха потушени от властите, въпреки че признаха необходимостта от промяна.

Хората унищожават природата - застрашават храната, водата и енергията

Хората унищожават природата - застрашават храната, водата и енергията

Тревожен упадък в биоразнообразието

В началото на март броят на протестиращите в град близо до Исфахан е бил незначителен, като десетки земеделски стопани са скандирали ироничния лозунг "Смърт на фермерите, да живеят потисниците!", както показват видеоклипове. Седмица по-късно протестите станаха по-напрегнати.

Десетки полицаи за борба с безредиците на мотоциклети влязоха в сблъсъци с фермери в същия град Варзанех, показа друго видео. Използван е бил сълзотворен газ.

"Това, което се нарича суша, е по-често лошо управление на водите", подчертава журналист във Варзанех, който пожелал да остане анонимен заради чувствителността на темата.

тази липса на вода разстрои доходите на хората", допълни журналистът.

Земеделските стопани обвиняват местните политици, че позволяват водата да бъде отклонявана от техните земи, като срещу това получават подкупи.

Над 5 млрд. души ще страдат от недостиг на вода до 2050-а

Над 5 млрд. души ще страдат от недостиг на вода до 2050-а

Заради климатичните промени и глобалното затопляне

Докато националните протести през декември и януари бяха предизвикани от гняв заради високите цени и корупцията, в селските райони липсата на достъп до вода също е била основна причина за протест, посочват анализатори.

Най-малко 25 души бяха убити и около 3700 души бяха арестувани в най-голямото предизвикателство за правителството на президента Хасан Рохани, който беше преизбран през миналата година.

В Сирия сушата беше една от причините за антиправителствените протести, които избухнаха през 2011 г. и доведоха до гражданска война, което направи сушата в Иран особено чувствителен въпрос.

Приблизително 97 процента от страната страда от суша поне до известна степен, показват данните на Метеорологичната организация на Ислямската република. Правозащитни организации казват, че тя е накарала много хора да напуснат домовете си.

Рохани и върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи споменаха сушата като проблем, на който трябва да се обърне внимание в страната по време на речта им през миналата седмица по случая Новруз, иранската нова година, същевременно осъждайки "беззаконието и насилието".

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

Реклама, показвана по държавната телевизия, която насърчава иранските граждани да съхраняват водата, показва мъж, седнал на един стол в средата на пустинята с лозунга "Сушата е по-близо, отколкото си мислите."

Доклад на ООН от миналата година отбеляза, че "недостигът на вода е остър; прехранването със земеделие вече не е достатъчно. С няколкото други възможности, много хора са напуснали, избирайки несигурното бъдеще като мигранти в търсене на работа".

В началото на януари по време на протестите в град Кахдериджан, който се намира на около 10 км западно от Исфахан, се разрази насилие, след като силите за сигурност откриха огън по тълпите, убивайки най-малко петима души. Един от загиналите беше фермер, като местните обявиха, че водата е била основното недоволство.