Лидерът на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро, кубинският президент Мигел Диас-Канел и венецуелският президент Николас Мадуро дадоха знак, че наказателните американски санкции само ще засилят решимостта им да се придържат взаимно и да подкрепят социалните промени в Латинска Америка, съобщава "Ройтерс".

Тримата лидери председателстваха заключителната сесия на конференция за солидарност в Хавана, антиимпериалистически форум, която събра повече от 1300 социални активисти, главно от Латинска Америка.

Тридневният форум беше свикан, за да обсъди начините за победа над, както го рамкираха организаторите, оглавяваната от американския империалист офанзива срещу прогресивни и социалистически правителства и движения.

Българска партия участва в "антиимпериалистически" форум в Куба

Българска партия участва в "антиимпериалистически" форум в Куба

Форумът се провежда под мотото "За солидарност, демокрация и срещу неолиберализма"

Под знамето на победата над неолиберализма и подкрепата на демокрацията, това се става, след като социални вълнения разтърсиха ръководеното от консерваторите Чили и след като конфликт се разрази в Боливия във връзка с последните избори, които дадоха четвърти мандат на социалистическия лидер Ево Моралес.

Протестите също така продължиха и в Бразилия заради вкарването в затвора на популярния бивш ляв президент Луис Инасио Лула да Силва, левицата си върна властта от десницата в Аржентина, а САЩ удариха Венецуела и Куба със санкции.

Мадуро и Диас-Канел закриха форума с речи, излъчвани на живо от държавната телевизия, в които осмяха обвиненията на САЩ, че стоят зад размириците в други страни или са отговорни за избирането на леви правителства.

Изглежда, че присъствието на Мадуро е имало за цел да даде знак, че Куба няма да изостави стратегическия си съюзник, въпреки опитите на САЩ и други западни държави и на такива от Латинска Америка да убедят Хавана да го направи.

Мадуро определи като "глупави" обвиненията на Организацията на американските държави, че Куба стои зад вълненията в Чили.

"Това е старата диктатура на Пиночет и Международният валутен фонд. Хората имат право да търсят алтернатива ", каза той в дълга и страстна реч.

Диас-Канел каза в очевидна препратка към вълненията в Чили и аржентинските избори: "Обвиняват ни, че подкрепяме Боливарската (венецуелската) революция... докато покриват очите, ушите и устата си, за да не виждат, не чуват, нито да признават какво викат хората по улиците: неолиберализмът е икономически провал и социална катастрофа."