Ситуацията около отношенията между САЩ и Куба е с нисък приоритет за администрацията на американския лидер Джо Байдън, който по време на предизборната кампания обеща, че ще се върне към политиката на 44-ия президент на Барак Обама за взаимодействие с островната държава. Това съобщи в. "Вашингтон поуст", позовавайки се на свои източници.

Според тях обещанието на настоящия глава на Белия дом след петмесечната му власт все още е неизпълнено, ситуацията около Куба е от второстепенно значение и е между нещо "твърде сложно" и нещо "безполезно". "2021 г. не е 2015 г.", когато Обама възстанови дипломатическите отношения с Хавана и взе мерки за увеличаване на броя на американските пътувания до острова и увеличаване на търговията с Куба, каза източникът. "Целият свят и регионът са в безпорядък", каза представител на администрацията на САЩ.

В ООН Байдън следва политиката на Тръмп за Куба, отказва да се върне към политиката на Обама

В ООН Байдън следва политиката на Тръмп за Куба, отказва да се върне към политиката на Обама

САЩ гласуваха срещу резолюция на ООН, осъждаща американското икономическо ембарго срещу Куба

"Ние се борим срещу пандемия и унищожаването на демокрацията в редица страни. Това е средата, в която се намираме. За Куба ще направим това, което е в интерес на националната сигурност на Съединените щати.

Говорейки за затвореното генерално консулство на САЩ в Куба, той каза: "Ако успеем да намерим начин да отворим безопасно генералното консулство, ще го направим. Наясно сме с факта, че ако го отворим отново и нещо се случи, няма да възобнови работата си за много дълго време. "

Дипломатическите отношения между САЩ и Куба са прекъснати на 3 януари 1961 г., след като на острова на власт идва революционното правителство на Фидел Кастро. В продължение на десетилетия двете страни съжителстваха в остра конфронтация, една от основните характеристики на която беше наложеното от американците ембарго върху търговията с Куба.

Сянката на фамилията Кастро в Куба

Сянката на фамилията Кастро в Куба

Реформи на Острова на свободата

САЩ решиха да променят политическия си курс едва с идването на власт на Барак Обама. През декември 2014 г. той призна, че предишната политика на Вашингтон спрямо Хавана не работи и обяви началото на движение към нормализиране на двустранните връзки и облекчаване на санкциите срещу Куба. Сближаването между двете страни спря, когато САЩ бяха водени от Доналд Тръмп, поддръжник на по-строга линия на Куба. Той затегна правилата за пътуване за гражданите на САЩ и наложи забрана за правене на бизнес с организации, контролирани от кубинските военни.