Раул Кастро е решил да напусне поста първи секретар на Централния комитет на управляващата Комунистическа партия на Куба. Това съобщи в петък централният печатен орган на Кубинската комунистическа партия, вестник "Гранма".

"Генералът на армията заяви, че има удоволствието да предаде ръководството на страната на група обучени лидери с десетилетия опит и отдадени на революцията", се казва в текста на изданието.

"Силно вярвам в силата и стойността на примера и разбирането на моите сънародници и докато съм жив, ще бъда готов да защитавам Родината, Революцията и социализма", предаде кубинската агенция, цитирайки Кастро.

САЩ удариха Раул Кастро със санкции

САЩ удариха Раул Кастро със санкции

Санкционирани са и децата на Кастро

Раул Кастро се надява на уважителен диалог в отношенията между САЩ и Куба, според уебсайта на Комунистическата партия. "Той добави, че Куба потвърждава желанието си да насърчава уважителен диалог със САЩ, но без да възнамерява да прави отстъпки по отношение на своя суверенитет и независимост, външната политика и идеалите", се казва в съобщението.

Раул Кастро отбеляза също, че ангажиментът на Куба към интеграционните процеси в Латинска Америка и Карибите е непоклатим. "Кубинците няма да се откажат нито за миг от задачата да направят нашата Америка обща родина за нашите деца", каза той.

Раул Кастро беше одобрен за първи секретар на Централния комитет на партията вместо Фидел Кастро на VI конгрес на КПК на 16-19 април 2011 г. В същото време той обяви намерението си да коригира икономическия курс на страната - да премахне нормиращата система за разпространение на храни, да унифицира паричното обращение, да разшири частния сектор на икономиката и др. Той успя да реализира някои от плановете си.

Комунистите в Куба слагат край на ерата Кастро на конгрес през април

Комунистите в Куба слагат край на ерата Кастро на конгрес през април

Мигел Диас-Канел е спряган за лидер на партията

В съответствие с приетата през 2011 г. програма за "актуализиране" на икономиката, броят на хората, притежаващи малък бизнес, се е увеличил в страната. Сделките за покупко-продажба с недвижими имоти (2011) и превозни средства (2011, 2013) бяха разрешени, изискванията за желаещите да направят пътуване в чужбина (2013) бяха значително отслабени. Законът за чуждестранните инвестиции (2014 г.) и стартирането на специалната зона за икономическо развитие на Мариел (2014 г.) направиха Куба по-привлекателна за чуждестранните компании.

Процесът на нормализиране на отношенията със САЩ, започнал през декември 2014 г., се превърна в голям външнополитически успех. През юли 2015 г. между страните бяха възстановени дипломатическите връзки.

На 11 март 2018 г. Раул Кастро беше преизбран за член на Националното събрание на народната власт. Този път обаче, както той многократно бе заявявал по-рано, той не се номинира за включване в Държавния съвет и Министерския съвет. На 19 април 2018 г. той прехвърли правомощията на държавния глава на Мигел Диас-Канел.

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Властта поемат лидери, родени след революцията от 1959 г., а жокерът в тестето продължава да е "Северната империя"