САЩ гласуваха срещу резолюция на Общото събрание на ООН, осъждаща с голямо мнозинство за 29-та поредна година американското икономическо ембарго срещу Куба.

Така Вашингтон продължи политиката на правителството на Доналд Тръмп за гласуване "против" и отказа да се върне към политиката на Барак Обама от 2016 г. за гласуване с "въздържал се", съобщава "Асошиейтед прес".

Байдън продължи санкциите на Тръмп срещу Куба

Байдън продължи санкциите на Тръмп срещу Куба

Белият дом с ключово решение

При гласуването в 193-членното Общо събрание 184 страни подкрепиха осъждането, САЩ и Израел гласуваха против, а три страни се въздържаха. Четири страни изобщо не гласуваха.

Преди гласуването политическият координатор на американската мисия Родни Хънтър заяви пред събранието, че правителството на Джо Байдън ще гласува с "не", защото САЩ вярват, че санкциите са от ключово значение за поощряването на демокрацията и защитата на човешките права, "които остават в основата на американските политически усилия спрямо Куба".

Последното подобно гласуване в Общото събрание на ООН през ноември 2019 г., по време на 74-тата му сесия, завърши със 187 гласа "за", като тогава САЩ, Израел и Бразилия гласуваха с "не", а Колумбия и Украйна се въздържаха.

Седемдесет и петата сесия на събранието започна през септември миналата година, но заради COVID-19 пандемията гласуването на резолюцията за Куба беше отложено от есента за сега.

САЩ върнаха Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма

САЩ върнаха Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма

Хавана да прекрати диверсионните си действия...