Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че приоритетът на страната му за 2024 г. е постигането на въздушно превъзходство над Русия. Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Дмитро Кулеба каза, че придобиването на пълен контрол над украинското въздушно пространство е жизненоважно за успеха на Украйна в отблъскването на руската инвазия, цитира думите му Би Би Си.

"През 2024 г., разбира се, приоритетът е да изхвърлим Русия от небето ни, защото този, който контролира небето, ще определи кога и как ще свърши войната", каза Кулеба. Според него за целта Украйна се нуждае, наред с други неща, от F-16, ракети с голям обсег и средства за радиоелектронна борба. "Ако всичко това се случи, ние ще продължим да побеждаваме и освобождаваме", отбеляза ръководителят на украинското външно министерство.

В началото на януари стана известно, че доставката на изтребители F-16 в Украйна от Дания е отложена с няколко месеца. Копенхаген планираше да прехвърли първите шест изтребителя в Киев до началото на 2024 г., но тези срокове се изместиха. Сега доставката се очаква през второто тримесечие, съобщи Berlingske, позовавайки се на Министерството на отбраната на Кралството.

Зеленски: Путин е хищник, който не се задоволява със замразена храна

Зеленски: Путин е хищник, който не се задоволява със замразена храна

Заради "Не ескалирайте ситуацията" беше загубено време

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба, след украинския президент Володимир Зеленски, подчерта значението на прехвърлянето на замразени руски активи за възстановяването на Украйна.

"Когато чуем аргументи от някои експерти или мислители, че Украйна може да се наложи да замрази конфликта, нашият отговор е прост: имаме нужда от замразени руски активи, а не от замразен конфликт. Това трябва да е пътят напред, за да изпратим ясно послание към всички по света: ако решите да нарушите правилата, ще бъдете принудени да платите за това", каза Кулеба на брифинг с британския външен министър Дейвид Камерън в Давос (цит. от Интерфакс-Украйна).

САЩ планират конфискация на руски активи, Москва го нарича "пиратството на 21 век"

САЩ планират конфискация на руски активи, Москва го нарича "пиратството на 21 век"

Русия заплаши със суров и осезаем отговор