В руската Курска област за денонощие са били унищожени най-малко 20 украински дрона. Това е съобщил в събота изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов, цитиран от "Интерфакс".

В резултат на атаките в село Новоивановка е ранен местен жител, а в село Локот е било прекъснато електрозахранването.

"През деня 20 украински дрона бяха ликвидирани и обезвредени с леко стрелково оръжие и средства за радиоелектронна борба в граничните райони", написа Смирнов в своя телеграм канал. След десантирането в село Новоивановка, Суджански район, е ранен местен жител, който е откаран в районна болница в Суджански район, където му е оказана медицинска помощ", допълва Смирнов.

11 дрона са били свалени над руската Курска област

11 дрона са били свалени над руската Курска област

Има данни за загинали и ранени при атаките

Според Смирнов, в резултат на падане от украински хеликоптери в село Теткино, Глушковски район, са повредени покривите на къща и административна сграда в село Коренево, Кореневски район, фасадата е разбита от осколки и прозорци; са разбити административна сграда и са пострадали четири автомобила. Освен това в тези райони са избухнали пожари в нивите поради атаки с хеликоптери.

Атаки от украински хеликоптери и безпилотни летателни апарати също имаше близо до гара Крупец и село Нова Николаевка, Рилски район, близо до селата Снагост и Обуховка, Кореневски район, близо до село Кучеров, Беловски район, село Гуево, Суджански район, при с. Волфински, селата Попово-Лежачи и Веселе, Глушковски район.

Освен това през деня село Гордеевка и село Успеновка от Кореневски район, село Сергеевка и село Елизаветовка от Глушковски район, фермата Красни Пахар в Рилски район, КПП "Суджа", село Николаево-Дарино от Суджански район са били подложени на многократен обстрел.

Украински дрон удари манастир в Курска област

Украински дрон удари манастир в Курска област

Един човек е загинал

Припомняме, че по-рано украински дрон удари манастир в Курска област. При атаката, извършена около 08:30 ч. местно време, загина 60-годишен енориаш. Дрон изстреля осем снаряда по Белогорския манастир "Св. Николай" в село Горнал, до украинската граница.

Украинските власти не коментираха веднага атаката.

Подобно на други руски гранични райони, Курска област е обект на чести атаки от силите на Киев. Във вторник атака с дрон срещу завод за електроуреди в град Коренево предизвика пожар, при който нямаше пострадали.

Мъжкият манастир е основан през 1671 г. и някога там е живял писателят Фьодор Достоевски, който е увековечил разговорите си с монасите в романа си "Братя Карамазови".

Дете беше ранено при предишно нападение срещу манастира през август миналата година.