Косовският премиер Албин Курти призовава за засилено присъствие на мироопазващите сили на НАТО в страната му.

"Мащабното укрепване на войските и военното оборудване на НАТО в нашата страна би подобрило сигурността и мира в Косово и целия регион на Западните Балкани", каза Курти в интервю за германския вестник WELT.

След неотдавнашното напрежение между Косово и съседна Сърбия, нацията от Западните Балкани иска да увеличи броя на войските на НАТО на място от сегашното разполагане на почти 3800 войници. Косовските сили (KFOR) присъстват в Косово от 1999 г.

Косово отваря граничните пунктове със Сърбия

Косово отваря граничните пунктове със Сърбия

Нормализиране на ситуацията

"Увеличаването на броя на войниците в предоставените от НАТО мироопазващи сили KFOR би подкрепило нашите усилия в отбраната", каза Курти, цитирайки струпването на сръбски сили и артилерия на границата, както и засилващата се реторика от страна на Русия и Сърбия сред тях причините за нуждата от повече войски на НАТО в Косово.

Припомняме, че на 30 декември два контролно-пропускателни пункта в северната част на Косово бяха отворени отново. Това стана, след като сърбите демонтираха барикадите по пътищата след триседмична блокада.

Повторното отваряне на контролно-пропускателните пунктове стана ден след като косовската полиция обяви, че органите на реда са отворили контролно-пропускателния пункт Мердаре, който е най-важният за движението на камиони.

На 29 декември Сърбия също така отмени повишената бойна готовност на армията, която беше въведена на фона на ескалиращите протести на сърбите в Косово. В четвъртък беше премахната барикадата на пропускателния пункт Мердар от страната на Куршумлия, след което започна премахването на барикадите в Северно Косово и Метохия.

KFOR приветства споразумението за Северно Косово

KFOR приветства споразумението за Северно Косово

Напрежение в ключов регион

Сърбия успя да предотврати пълномащабен конфликт в Косово и Метохия, който би довел до "катастрофа с НАТО". Това заяви сръбският президент Александър Вучич. 

Ситуацията в Косово и Метохия рязко се изостри на 6 декември, когато регионалните специални части, придружени от патрули на мисията на ЕС в Косово, започнаха да превземат избирателни комисии в северната част на Косово и Метохия. Сръбското население се организира и изтласка косовските граждани обратно през река Ибър.

На 8 декември около 350 косовски полицаи нахлуха в населената със сърби северна част на автономната област с бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица. На 10 декември косовската полиция арестува бившия сръбски полицай Деян Пантич. В отговор сръбското население блокира с барикади магистрали в няколко населени места.

На 26 декември властите на Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор сръбският министър на отбраната Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и полиция също са поставени в пълна бойна готовност по заповед на Вучич.

Впоследствие ситуацията се стабилизира на 28 декември.

Вучич обвини международната общност за напрежението в Косово

Вучич обвини международната общност за напрежението в Косово

Осъди решението на Прищина да не допуска сръбския патриарх