Министър-председателят на Косово Албин Курти във вторник критикува решението на Европейския съюз (ЕС) за либерализиране на визовите изисквания за косовските сърби в Шенгенското пространство, като го нарече "несправедливо, вредно и обезкуражаващо", съобщава Анадолската агенция.

"Смятаме това за несправедливо, вредно и също обезкуражаващо. Република Косово засили своя паспорт повече от всякога, но нямаме много възможности да влияем на решенията на Брюксел", каза Курти в отговор на въпрос на пресата след събитие в столицата Прищина.

Съветът на Европейския съюз прие в понеделник регламент за премахване на изискването за виза за притежателите на сръбски паспорти, издадени от Сръбската координационна дирекция.

Регламентът влиза в сила след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Етническите сърби с паспорти, издадени от сръбската дирекция за Косово, вече могат да преминават външните граници на страните членки на ЕС без виза.

Около 18 000 сръбски жители на Косово, които притежават тези паспорти, могат да пътуват без визи.

Вучич обвинява Курти, че планира да арестува сърби

Вучич обвинява Курти, че планира да арестува сърби

"Всички сърби, които смята, че са физически и интелектуално способни да защитят Северно Косово"

Този ход гарантира, че всички жители на Западните Балкани подлежат на един и същ визов режим.

Сръбските граждани с биометрични паспорти са освободени от визови изисквания от 2009 г. Режимът обаче не се прилага за паспорти, издадени от Сръбската координационна дирекция за Косово в Белград. Европейската комисия предложи промяната през 2023 г.

Гражданите на Косово могат да пътуват без визи през Шенгенска зона от януари 2024 г.

Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

Властите обаче ще създадат условия за гласуване

Припомняме, че етническите сърби с огромно мнозинство бойкотираха изборите през април 2023 г., спечелени от етнически албанци. Те се опитаха да блокират избраните кандидати да пормат постовете си месец по-късно. Десетки бяха ранени и от двете страни, когато протестиращите се сблъскаха с косовската полиция и след това с мироопазващите сили на НАТО.

Курти каза през лятото миналата година, че общинските избори могат да бъдат повторени, ако поддръжниците си осигурят основа, която отговаря на конституционните правила, като например петиция.

До напрежение се стигна и заради валутата, която косовските сърби продължават да използват, както и номерата на колите им.

Вучич: Конструктивни разговори с ЕС, но Курти не пожела да се срещнем

Вучич: Конструктивни разговори с ЕС, но Курти не пожела да се срещнем

Преговорите Сърбия-Косово обаче продължават

Най-тежкото насилие достигна кулминацията си през септември миналата година, когато сръбски въоръжени лица нападнаха косовската полиция в северното село Банска, което доведе до смъртта на един полицай и трима въоръжени мъже.

След 25 години от края на войната страната с население от 1,8 милиона все още се охранява от войски на НАТО, които подсилиха присъствието си с още 1000 войници след миналогодишното насилие.