Сръбският президент Алекснадар Вучич зави в сряда, че е провел конструктивни срещи в Брюксел с върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел и специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак, съобщава N1.

Двустранна среща с премиера на Косово Албин Курти обаче не се е състояла, тъй като Курти не е поискал да се среща с него.

"Коректна среща с Борел и Лайчак. Нямаше втора среща с Курти, защото не искаше или не му беше позволено да се срещне с мен., каза Вучич пред репортери в Брюксел. Той не е готов да се срещне с мен, това беше официалният отговор", каза президентът.

Той добави, че Курти е заявил, че основните преговарящи ще продължат диалога.

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна, въпреки че Киев все още не е признал независимостта на Прищина

Той каза, че двустранната среща с Жозеп Борел е била много успешна и е обсъдено "всичко" - изпълнението на различни споразумения и ситуацията в Косово и Метохия.

Запитан как ще протече диалогът, Вучич съобщи, че основните преговарящи Петър Петкович и Бесник Бислими ще се срещнат във вторник или сряда.

"Очаквам продължение и имаме много работа. Това е трудна работа за всички наши хора, които работят усилено", каза Вучич след днешните срещи в Брюксел.

Курти защити санкциите, наложени на Сърбия

Курти защити санкциите, наложени на Сърбия

Мерките не са само наказание, а предотвратяват бъдещо насилие

Припомняме, че етническите сърби с огромно мнозинство бойкотираха изборите през април 2023 г., спечелени от етнически албанци. Те се опитаха да блокират избраните кандидати да пормат постовете си месец по-късно. Десетки бяха ранени и от двете страни, когато протестиращите се сблъскаха с косовската полиция и след това с мироопазващите сили на НАТО.

Премиерът на Косово Албин Курти каза през лятото миналата година, че общинските избори могат да бъдат повторени, ако поддръжниците си осигурят основа, която отговаря на конституционните правила, като например петиция.

До напрежение се стигна и заради валутата, която косовските сърби продължават да използват, както и номерата на колите им. 

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

До петък са били пререгистрирани 3300 превозни средства

Най-тежкото насилие достигна кулминацията си през септември миналата година, когато сръбски въоръжени лица нападнаха косовската полиция в северното село Банска, което доведе до смъртта на един полицай и трима въоръжени мъже.

След 25 години от края на войната страната с население от 1,8 милиона все още се охранява от войски на НАТО, които подсилиха присъствието си с още 1000 войници след миналогодишното насилие.