Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки че Киев все още не е признал независимостта на Прищина.

Това заяви външният министър Доника Гървала-Шварц, цитиран от АП. 

"Украйна не е признала Република Косово като държава, но ние наистина вярваме, че знаем точно през какво преминава Украйна", каза тя в интервюто си. Знаем, че има само едно решение, не само за Украйна, но и за Европа - Русия да загуби войната. В противен случай Европа трябва да се подготви за други конфликти на нашия континент."

Тя увери, че страната ѝ е убедена, че Русия трябва да загуби войната в Украйна, за да не се разпространи конфликтът в Европа.

Гървала-Шварц, която е външен министър и вицепремиер, каза, че на нейната малка балканска нация, която обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., непрекъснато се напомнят за агресивните намерения - както на Сърбия, така и на нейния съюзник Русия.

Премиерът на Косово настоява за допълнителна военна сила от Великобритания

Премиерът на Косово настоява за допълнителна военна сила от Великобритания

Албин Курти иска засилено присъствие на НАТО, за да няма война в Западните Балкани

"Въпреки че Косово е малка държава с много скромни възможности за помощ, ние се опитахме да бъдем много полезни с Украйна и не се поколебахме да покажем нашата безусловна подкрепа и съчувствие към хората и към Украйна", каза тя.

Последното напомняне, че Москва заплашва Косово, дойде тази седмица, когато руски канал Telegram призова за атака за отказ на услуга срещу уебсайтовете на косовското правителство, след като министърът на отбраната на Косово обяви нова военна помощ за Украйна на конференция във Варшава във вторник.

 Гервала-Шварц откри в сряда първата консулска мисия на Косово в Полша, част от усилията за подобряване на икономическото и културното сътрудничество между двете страни. Полша призна държавността на Косово през 2008 г., но тогава двете страни не установиха дипломатически отношения. Засега мисията в Косово има статут на генерално консулство, но тя каза, че се надява това да бъде стъпка към посолство в Полша.

Припомняме, че посещението ѝ в Полша тази седмица съвпадна с посещението на китайския президент Си Дзинпин в столицата на Сърбия Белград, което включи и заявки за задълбочаване на връзките.

Гервала-Шварц каза, че посещението на китайския лидер има значение за Европа, защото показва, че докато Сърбия е кандидатка за членство в Европейския съюз (ЕС), тя "все повече и повече се идентифицира с противниците на европейските западни демокрации".

"Не можете едновременно да бъдете страна кандидатка за ЕС и да бъдете пълномощник на Русия в тези времена, когато Русия е обявила война не само на Украйна, но и на Запада като такъв", каза тя.

Китайският президент пристигна в Сърбия

Китайският президент пристигна в Сърбия

Си Дзинпин посещава Белград четвърт век след бомбардировките на НАТО