Премиерът на Косово Албин Курти заяви в петък, че санкциите срещу Сърбия заради сблъсъците в Косово са наказание, за да се избегне повторение на насилието, съобщава N1. 

По думите му, изминали са два месеца от нападението в Банска, достатъчно време да се извърши задълбочено разследване и да се направят заключения.

Той каза, че заключенията от разследванията, проведени от Европейския съюз (ЕС), КФОР, ЮЛЕКС и САЩ са важни от една страна, но също и налагането на санкции на Сърбия от друга.

"Не искаме мерки и санкции срещу Сърбия само като наказание, а преди всичко, за да няма повторение на насилието. Не можем да толерираме никакви събития, които приличат на терористичната и престъпна атака от 24 септември и затова трябва да действаме сега, а не утре", каза премиерът на Косово.

Той добави, че Белград е нарушил най-малко осем от 11-те члена на Споразумението по пътя към нормализиране между Косово и Сърбия през последните девет месеца и че "подписването на споразумението е това, което ще анулира нарушенията и ще гарантира неговото приемане и стабилност изпълнение."

Косово обвинява Сърбия в опит да анексира Севера

Косово обвинява Сърбия в опит да анексира Севера

Министърът на вътрешните работи Джелал Свечла каза че нападателите са се подготвяли дълго време във военни бази

Коментирайки проекта за статут на Общността на общините със сръбско мнозинство, Курти каза, че зависи от посредниците в диалога Белград-Прищина да решат кога този документ ще бъде публикуван.

Евродепутатите през октомври осъдиха решително политиката на Сърбия спрямо Косово като "много опасна", подчертавайки сериозните последици от насилието, извършено от сръбски паравоенни сили в село Банска на 24 септември 2023 г., съобщи Европейският парламент в резолюция. 

Напрежението между Белград и Прищина се повиши от 24 септември, когато косовската полиция близо до село Банска в Северно Косово влезе в битка с около 30 въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбски православен манастир. Убити бяха трима нападатели и един полицай.

Припомняме, че ЕС през юли прие мерки срещу Косово поради непредприемането на действия за деескалация на ситуацията в северната част на Косово, като косовските институции и правителството бяха уведомени за това на 28 юни. 

Сърбия и Косово пак удариха на камък за нормализиране на отношенията си

Сърбия и Косово пак удариха на камък за нормализиране на отношенията си

Вучич е отказал да подпише споразумение с Курти