Сърбия и Косово не успяха да постигнат напредък в нормализирането на двустранните отношения, съобщава Анадолската агенция.

В Брюксел сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти се срещнаха поотделно с европейски лидери - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Джорджа Мелони.

След срещата си Вучич заяви, че Белград иска всички споразумения с Прищина да бъдат изпълнени, но няма да приеме независимостта на Косово.

"Искаме мир в целия регион и ще продължим да действаме отговорно в това отношение", увери той.

Вучич добави, че сърбите ще дадат всичко от себе си, за да покажат на света колко са сериозни и кой заслужава доверието на международната общност.

На свой ред Курти посочи, че Вучич е отказал да подпише споразумение с Косово.

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на двете страни нямат решение как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство

"Приемането означава подписване. Само подписването означава приемане и гарантира изпълнение", изтъкна той.

През вчерашния ден Вучич и Курти проведоха отделни срещи и с върховния представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел и със специалния представител на ЕС по диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Започнал през 2011 г., воденият от ЕС диалог между Белград и Прищина има за цел да се намери взаимно приемливо решение на спорове в рамките на правно обвързващо споразумение.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., като повечето държави членки на ООН, включително САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Турция, го признаха за автономна държава.

Сърбия обаче все още смята Косово за своя територия.

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Белград трябва да се раздели със своите илюзии