Въпреки че е единствената арабска държава от Персийския залив, която има избрано правителство, Кувейт продължава да е в политически сътресения, които забавиха реформите в един от най-големите производители на суров петрол в света.

Това обобщи АФП.

Предишното правителство подаде оставка през януари, само три месеца след встъпването си в длъжност.

Кувейт приема парламентарна система през 1962 г., но повтарящите се политически кризи водят до парализа на държавата.

"Издаден е указ от емира за сформиране на новото правителство, ръководено от шейх Ахмад Наваф ал-Ахмад ал-Сабах", съобщи правителството в неделя в своя акаунт в Twitter.

Син на 85-годишния владетел на страната, това ще бъде четвъртото му правителство от август насам.

Ключовите ресори външни работи, заемани от Салем ал-Сабах, и петрол, управляван от Бадер ал-Мула, остават непроменени в 14-членния кабинет. Жени заемат постовете в областта на благоустройството и социалните въпроси.

Въпреки големите запаси от петрол, болниците и образователните услуги в Кувейт са в упадък заради непрестанните политически кавги.

Кувейт остана без редовно правителство

Кувейт остана без редовно правителство

Досегашните управляващи остават в качеството на служебен кабинет

Страната страда от постоянни конфликти между избраните депутати и кабинетите, създадени от управляващата фамилия Ал-Сабах, която държи силен контрол над политическия живот.

Министър-председателят Ахмад Наваф ал-Ахмад ал-Сабах подаде оставката на предишното правителство през януари, когато законодателите планираха да разпитат министрите относно управлението на държавните финанси и законопроекта за облекчаване на дълга, който предвижда амнистия на кувейтските граждани.

През март обаче Конституционният съд анулира резултатите от проведените миналата година парламентарни избори, на които опозицията спечели най-много места, и вместо това постанови възстановяване на предишния парламент.

Настоящият емир на Кувейт, 85-годишният Наваф ал-Ахмад ал-Сабах, се оттегли от политическия живот в полза на 82-годишния престолонаследник Мешал ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах.

Кувейт сформира ново правителство

Кувейт сформира ново правителство

Предишният кабинет бе създаден на 14 декември 2020

Липсата на стабилност в емирството отблъсна инвеститорите и попари надеждите за реформи в богатата страна, която се бори да диверсифицира по подобен начин на силните страни от Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.