Кюрдски бунтовници са отвлекли турски депутат - кюрдски произход - от опозиционна Народнорепубликанска партия в югоизточния град Тунждели, съобщиха източници от правоохранителните органи и местните власти, цитирани от „Франс прес".

Турският депутат Хюсеин Айгюн е бил отвлечен от членове на Кюрдската Работническа партия, след като неговата кола е била спряна от бунтовници на автомагистрала, допълниха от силовите структури.

Областният управител на Тунджели Мустафа Ташкесен заяви, че бунтовниците са освободили двамата му сътрудници, единият от които е журналист от всекидневника Акшам, но задържали депутата.

Отвличането е потвърдено от Народнорепубликанска партия, основната опозиционна партия с 135 депутати в 550-местния турски парламент.

Миналата седмица бяха отвлечени трима войници в югоизточната част на страната, където предимно има кюрди.

Често бунтовниците отвличат работници, войници и местни представители на властта, за да ги пускат в замяна освобождаването на други бунтовници.

Миналата неделя кюрдски бунтовници атакуваха турски военен пост до границата с Ирак. При атаката загинаха 22-ма души.

Най-малко 115 бунтовници са убити от офанзивата, започнала на 23 юли, съобщиха турските власти. Според медии отвличанията са отговор за атаките срещу тях.