Партията "Йеш Атид" на Яир Лапид сформира коалиционно правителство с помощта на малката арабска партия "Раам" малко преди крайния срок полунощ, предаде ДПА. След седмици на преговори между различните партии, Лапид обяви официално своя успех на президента Реувен Ривлин по-късно, каза неговият говорител.

"Председателят на "Раам", Мансур Абас, подписа документ, който позволява на председателя на "Йеш Атид" Яир Лапид да информира президента, че е успял да формира правителство след постигнати споразумения", каза говорителят на Лапид. "Мансур Абас и Яир Лапид подписаха коалиционно споразумение за формиране на правителство на единството."

5 извода от конфликта между Хамас и Израел

5 извода от конфликта между Хамас и Израел

Мартин Табаков за продължилата 11 дни ескалация

Лапод трябваше да събере осем партии, някои от които далеч една от друга в политическия спектър. Израелският ултранационалистки лидер Нафтали Бенет по-рано вече обяви участието си в коалиционния кабинет.

Бенет и Лапид се споразумяха да се редуват в ролята на министър-председател, като Бенет ще заеме поста през първите две години, преди да бъде заменен от Лапид, според докладите. Лапид ще започне в ролята на външен министър.

Очаква се новото правителство да положи клетва на 14 юни.

Лапид, досега опозиционен лидер, се нуждае от подкрепата на обикновено мнозинство от 120-те депутати в Кнесета.

Това слага край на ерата на премиера Бенямин Нетаняху.

Нетаняху опитва да задържи властта, опонентите му са близо до коалиция

Нетаняху опитва да задържи властта, опонентите му са близо до коалиция

Нетаняху, който е съден за измама, е на власт от 12 години, но политическият му инстинкти за оцеляване остава ненадминат

Президентът, макар и до голяма степен церемониален държавен глава, има за задача да възлага на лидер на политическа партия да сформира управляващи коалиции след парламентарните избори. През последните две години Израел проведе четири парламентарни избори на фона на продължителна политическа криза.