Парламентът на Латинска Америка и Карибите (Парлатино) днес отхвърли всеки опит за чуждестранна намеса, пряка или непряка във вътрешните работи на Венецуела, в декларация, подписана от председателя Елиас Кастильо, съобщават "Пренса Латина" и "Ла естрея де Панама".

Парлатино е регионална, постоянна организация, съставена от страните от Латинска Америка и Карибите и е консултативен съвет, подобен на ранния Европейски парламент. Понастоящем институцията се смята за законодателен орган на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн.

"Целият институционален капацитет на Парлатино е за постигне на социален мир, основан на цялостното и устойчиво развитие, с напредък, социална справедливост и пълна демокрация, която е силата и властта на народа", според текста на декларацията.

Тръмп повдигнал идеята за военна интервенция във Венецуела

Тръмп повдигнал идеята за военна интервенция във Венецуела

Aдминистрацията се опитва да смени режима в държавата чрез дипломатически и икономически натиск

Парламентът също така призоват да започне възможно най-скоро конструктивен диалог, основан на постигането на общото благо на венецуелския народ, в рамките на етичните ценности на универсалната валидност, над идеологически или партизански съображения.

Регионалната институция възразява срещу "всеки акт на насилие, който заплашва живота, физическата неприкосновеност и човешките права на хората в тази страна" и призова континенталната общност да работи с Венецуела за решаване на икономическата и социална криза и проблемите във вътрешната политика.

Документът, подписан и от генералния секретар на Парлатино, Пабло Гонсалес коментира, че организацията действа съгласно Договор, ратифициран от 23-те регионални парламента, включително Венецуела.

Ердоган е шокиран от Тръмп и подкрепата му за Гуайдо във Внецуела

Ердоган е шокиран от Тръмп и подкрепата му за Гуайдо във Внецуела

Помпео призова американските държави да следват САЩ и да признаят Гуайдо

В това споразумение се считат постоянни и неизменни принципи, защита на демокрацията, ненамеса, осъждане на заплахата и използване на сила срещу политическата независимост и териториална цялост на държавите и самоопределение на народите да избират политическата система, икономически и социални, които те свободно решават.

Освен това Договорът зачита принципите на международното право относно приятелските отношения и сътрудничеството между държавите в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации.

В своето изявление Парлатино отбелязва, че тяхната платформа установява, наред с другото, целите на защитата на пълната валидност на свободата, социалната справедливост, икономическата независимост и упражняването на представителната демокрация при стриктно спазване на принципите на ненамеса и на свободното самоопределение на народите.

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела
Обновена

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела

Мадуро да не ограбва активите…

"Осигуряване на стриктно зачитане на основните човешки права и това, че те не са засегнати в нито една от държавите от Латинска Америка по начин, който подкопава човешкото достойнство", е друга от програмните цели на континенталния парламент.

Уредено е и споразумение, създадено от Парлатино, "за противопоставяне на империалистически действия в Латинска Америка, като се препоръчва адекватно нормативно и програмно законодателство, което позволява на латиноамериканските народи да упражняват пълния си постоянен суверенитет над природните ресурси и тяхното по-добро използване опазване".

Освен това, институцията има за цел да допринася за международния мир, сигурността и правния ред, борбата за глобално разоръжаване, осъждане и борба с надпреварата във въоръжаването и агресията на онези, които поддържат политиката на сила, които са несъвместими с икономическото, социалното, културно и технологично развитие на народите от Латинска Америка.

Инцидентът Венецуела

Инцидентът Венецуела

Председателят на Народното събрание иска да е президент с подкрепата на САЩ