Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е шокиран от решението на Доналд Тръмп да признае лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на страната, съобщава ТАСС.

"Бях шокиран от отношението на Тръмп. Необходимо е да се уважава този, който е спечелил изборите. Ние се противопоставяме на всички антидемократични действия", заяви Ердоган на пресконференция в Анкара.

Турският лидер изрази увереност, че "народът на Венецуела ще подкрепи своя избран лидер". Той припомня, че "Европейският съюз игнорира опита за преврат през юли 2016 г. в Турция".

Ердоган: Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб

Ердоган: Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб

Реджеп Ердоган телефонира на венецуелския лидер Николас Мадуро

Президентът на Турция обвини ЕС, че не е изпълнил обещанията си по въпросите с миграцията. "ЕС не изпълнява обещанията, които е дал на Турция по тази тема. До момента ЕС е отделил само една четвърт от обещаната сума от 6 милиарда евро, която е необходима за решаване на проблема с миграцията", обясни Ердоган.

На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, чието назначаване за парламентарен председател два дни по-рано бе анулирано от Върховния съд на страната, се обяви за действащ президент на Венецуела.

Сегашният държавен глава Никола Мадуро описва ситуацията като опит за преврат и обяви скъсване на дипломатически отношения със САЩ.

Военните във Венецуела обявиха за "преврат" действията на опозиционера Гуайдо

Военните във Венецуела обявиха за "преврат" действията на опозиционера Гуайдо

Мадуро бил легитимният президент

Гуайдо вече е признат от страните от групата на Лима, с изключение на Мексико, както и от Албания, Грузия, Съединените щати и Организацията на американските държави.

Редица страни от ЕС излязоха в подкрепа на венецуелския парламент и изразиха надежда, че ще бъдат проведени избори за разрешаване на кризата.

Русия, Боливия, Куба, Куба, Никарагуа, Турция изразиха подкрепата си за Мадуро, a Беларус и Китай призоваха за разрешаване на всички противоречия с мирни средства и срещу външна намеса.

Генералният секретар на ООН призова за диалог за разрешаване на кризата.

Русия смята Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Русия смята Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Русия смята за неуместен въпроса за предоставяне на политическо убежище

"Току-що говорих с Гуайдо, потвърждавайки нашия ангажимент към демокрацията. Европейският парламент ще обсъди и приеме резолюция за Венецуела следващата седмица", коментира ръководителят на ЕП Антонио Таяни.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че Вашингтон е готов да предостави 20 млн. долара за хуманитарна помощ на Венецуела.

Той също така призовава всички членове на Организацията на американските държави да следват САЩ и да признаят Хуан Гуайдо за временен президент.

Великобритания подкрепя самопровъзгласилия се за президент на Венецуела

Великобритания подкрепя самопровъзгласилия се за президент на Венецуела

Защото е легитично избран за председател на Народното събрание

Помпео също критикува президентството на Никола Мадуро като "нелегитимно" и го предупреждава да не използва сила срещу протестиращите.

Той отново потвърждава подкрепата за Хуан Гуайдо и Народното събрание и изразява надежда, че те ще "възстановят демокрацията и зачитането на върховенството на закона във Венецуела".

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън призова венецуелските военни да подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо като нов президент на страната. Той отбелязва също, че Народното събрание е готово да помилва военните.

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

Държавният секретар отбеляза, че Вашингтон не признава властта на Мадуро