Латвия поиска налагане на зона, забранена за полети над Украйна, съобщи Leta.TV.

Това се казва в изявление, прието в четвъртък от Сейма (парламента). В него се призовават държавите-членки на ООН да предприемат незабавни стъпки за налагане на зона, забранена за полети над Украйна, за да се защитят човешки животи.

В изявлението, изготвено от комисията по външни работи на Сейма, се казва също, че трябва да се гарантира безопасността на украинските атомни електроцентрали.

В изявлението си, Сеймът изразява силна подкрепа за Украйна, нейните защитници и народа в борбата срещу агресията, започната от Русия, като потвърждава непоколебимата подкрепа на Латвия за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Естония поиска зона, забранена за полети над Украйна

Естония поиска зона, забранена за полети над Украйна

Първата страна-членка на НАТО, която официално призовава за това

Депутатите подчертават в изявлението, че неоправданото и непредизвикано нахлуване на Русия в Украйна е грубо нарушение на задълженията на Русия и нарушение на международното право.

Сеймът се позовава на резолюцията на украинския президент Володимир Зеленски от 28 февруари, в която той призова за налагане на забранена за полети зона над Украйна. В изявлението се казва още, че Русия, като продължава военната си агресия и нахлуването в Украйна, използва все по-нечовешки тактики и оръжия, насочвайки се към цивилни и цивилни обекти.

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Призив след бомбардирането на Харков

Изявлението се позовава и на резолюцията на Общото събрание на ООН от 2 март относно агресията на Русия срещу Украйна.

В приетото изявление депутатите казват, че трябва да бъдат наложени санкции и на Беларус, която е съотговорна за войната на Русия срещу Украйна.

Според изявлението Саейма изразява солидарност и "е заедно с народа на Украйна в борбата им за суверенитета и сигурността на своята страна".

Припомняме, че Естония също поиска зона, забранена за полети.

Американският президент Джо Байдън ще обяви допълнителна помощ от 800 милиона долара за сигурност на Украйна, но позицията му за "зона, забранена за полети" не се е променила след призива на украинския му колега Володимир Зеленски към Конгреса на САЩ, съобщиха вчера от Белия дом.

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

Това щяло да насочи събитията "в грешна посока"

Байдън предупреди, че създаването на "зона, забранена за полети" над Украйна ще доведе до Трета световна война, а Пентагонът отхвърли искания за изпращане на изтребители МиГ-29 в Украйна.

НАТО не обмисля въвеждането на забранена за полети зона над Украйна и не преследва тази цел. Това заяви преди дни постоянният представител на САЩ в организацията Джулиан Смит, цитирана от TeleTrader. Тя подчерта, че Алиансът не иска да разширява сблъсъците между Русия и Украйна до повече участници и вярва, че налагането на забранена за полети зона ще насочи събитията "в грешна посока".