Парламентът на Естония призова в понеделник държавите-членки на ООН да "предприемат незабавни стъпки за създаване на зона, забранена за полети" над Украйна.

Искането е, за да се предотвратят по-нататъшни цивилни жертви, докато руската война на много фронтове срещу страната продължава бушува, съобщи Fox News.

Естония е първата страна-членка на НАТО, която официално призовава за това.

"Парламентът на Естония изразява подкрепата си на защитниците и народа на Украйна в борбата им срещу Руската федерация, която започна престъпна война и призовава да се покаже абсолютна подкрепа на Украйна в нейната война за поддържане на нейната свобода, суверенитет и териториална цялост", се казва в изявлението на естонския парламент.

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Призив след бомбардирането на Харков

Естонският парламент заяви още, че "непредизвиканата агресия и военни дейности на Русия представляват престъпление срещу мира без срок на давност и че всички военни престъпления, които са били извършени, ще трябва да бъдат наказани".

Естония настоятелно призовава всички национални парламенти да приемат подобни изявления. Естонският парламент призова също за "незабавно налагане на всеобхватно търговско ембарго на Руската федерация и Република Беларус, което би ограничило способността на държавите-агресори да водят война".

САЩ и Великобритания все още са резервирани за забранените за полети зони в Украйна

САЩ и Великобритания все още са резервирани за забранените за полети зони в Украйна

Мерките трябва да гарантират хуманитарните коридори

Членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да гласуват за изключване на Руската федерация от членството на Съвета на Европа и призовава държавите-членки незабавно да приемат съответното решение".

Приканват се държавите-членки да подкрепят официалната молба на Украйна за статут на страна кандидатка за членство в ЕС и се призовава Украйна да предостави пътна карта за членство в НАТО", пише още в документа.

Украинският президент Владимир Зеленски по-рано помоли САЩ и западните съюзници да въведат зона, забранена за полети над Украйна.

Байдън и НАТО обаче изключиха това, тъй като налагането ѝ ще постави САЩ и НАТО в пряка конфронтация с Русия и ще разшири конфликта.

НАТО: Войната не трябва да ескалира извън Украйна

НАТО: Войната не трябва да ескалира извън Украйна

Ще защитаваме всеки сантиметър от територията си, уверява Столтенберг

Украйна не е член на НАТО, така че не подлежи на разпоредбата на член V на алианса на НАТО, която казва, че когато една държава-членка бъде атакувана, всички държави-членки ще предприемат действия за подпомагане.