Министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън бяха попитани днес за възможността за налагане на зона забранена за полети зона над хуманитарните коридори в Украйна.

От своя стра Тръс посочи противотанковите оръжия и противовъздушната система, които Великобритания обяви днес, че ще доставя на Украйна.

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Призив след бомбардирането на Харков

Реалността е, че създаването на зона, забранена за полети, би довело до пряка конфронтация между НАТО и Русия, а ние не искаме това, посочи Тръст.

Това, към което се стремим, е да се уверим, че украинците са в състояние да защитават собствената си страна с възможно най-добрия избор от противотанкови оръжия и противовъздушни ПВО системи, посочи британският външен министър.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че е съгласен с всичко, казано от Тръс.

Великобритания планира да изпрати противовъздушни ракети на Украйна

Великобритания планира да изпрати противовъздушни ракети на Украйна

Украинската ПВО се радвала на значителен успех срещу самолетите на Русия

Ако бях на мястото на президента Зеленски, сигурен съм, че щях да поискам всичко възможно, за да се помогне на украинския народ и както казахме с външния министър, и нашите страни, и много други, направиха необикновени неща, за да се уверят, че украинците имат в ръцете си средствата, за да се защитят ефективно от тази избрана от Русия война.