Пропусканият от беларуските власти мигрански поток към Литва и предстоящите съвместни военни учения на Русия и Беларус създават риск от "инцидент" с войските на НАТО в балтийските страни и Полша. Това заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич, цитиран от Financial Times.

По думите му, при създадените обстоятелства има повишен риск от "недоразумения, от определени нерегламентирани действия", когато се провеждат насрочените за септември военни учения "Запад 2021".

"Има криза по границата, мащабни военни учения край границите на страни от НАТО, засилено присъствие на граничари и военни части край нашите граници. Разбира се това увеличава възможността за инциденти." - коментира Ринкевич.

ЕС обсъжда на кризисна среща наплива на мигранти от Беларус в Литва

ЕС обсъжда на кризисна среща наплива на мигранти от Беларус в Литва

Беларус използва като оръжие нелегалните мигранти

В балтийските страни и в ЕС нараства безпокойството във връзка с действията на авторитарния режим на Александър Лукашенко.

Според високопоставени служители от балтийските страни, той е предложил на мигранти от Ирак, Сирия и няколко африкански страни пакет от услуги, включващ преминаване през литовската граница. Само през тази година в Литва са влезли над 4000 мигранти, което е над 50 пъти повече от показателите за миналата година.

Ринкевич подчертава, че това е очевидна проява на хибридна война, при която мигрантите се използват като оръжие срещу ЕС и Литва.

Полша и Литва зоват ЕС за помощ заради прииждащите от Беларус мигранти

Полша и Литва зоват ЕС за помощ заради прииждащите от Беларус мигранти

"Осъждаме използването като оръжие на нелегалната миграция от режима на Лукашенко"

По думите му, Русия най-вероятно ще участва в действия на територията на Беларус и такива действия трудно могат да се предприемат без координация и съдействие от страна на режима в Минск.

Заради потока от мигранти, на 12 юли въоръжените сили на Латвия разположиха свои части по източната граница на страната, за да противодействат на нелегалното им навлизане на латвийска територия.

Латвия следва Литва и праща военни да пазят границата от мигранти

Латвия следва Литва и праща военни да пазят границата от мигранти

Изпраща и до 12 машини на латвийско-руската и латвийско-беларуската граници