Латвия извика граничари от отпуск, за да засилят патрулирането по границата с Беларус, съобщава Държавната служба за гранична охрана на страната.

По данни на агенцията през последните 24 часа са регистрирани 96 опита за незаконно преминаване на границата.

Решението е взето "във връзка с рязкото засилване на хибридната заплаха на латвийско-беларуската граница", както и "засиленото участие на беларуските власти в организирането на потока от нелегални имигранти".

"В момента годишният отпуск на служителите на Държавната гранична служба е преустановен, а служителите в отпуск са отзовани от него.

Службата за гранична охрана е поискала допълнителна подкрепа от Националните въоръжени сили и Държавната полиция на Латвия", се казва в изявлението на правителството.

Латвия спря напълно издаването на визи за руснаци

Латвия спря напълно издаването на визи за руснаци

След последните събития в Русия

Латвия, подобно на Полша, също е разтревожена от разполагането на "Вагнер" в Беларус, което смята за сериозна заплаха за сигурността. 

През последните месеци в Полша също наблюдава увеличение на броя основно на мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата. През последните две години няколко пъти се случваха кризи с големи вълни мигранти, за които Полша обвини Беларус, че набира мигранти в бедни страни и ги изпраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност в целия Европейски съюз.

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Той определи влизането на Финландия и Швеция в НАТО като "сериозен дестабилизиращ фактор"