След Полша, Латвия във вторник засили сигурността на източната си граница с Беларус.

По време на посещението си на границата президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс посети различни части на граничната охрана и обсъди ситуацията със сигурността, както и мерките за по-нататъшно подобряване на сигурността през границата с компетентни служители, се казва в изявление на президентската канцелария.

Като похвали професионализма и всеотдайността на граничарите, той призова за ускоряване на изграждането на оградата по границата.

"Очаквам активни действия от всички отговорни институции и редовно ще повдигам този въпрос пред компетентните длъжностни лица", каза Ринкевичс.

В понеделник латвийската гранична охрана обяви, че беларуските власти са помогнали на нелегални мигранти да влязат нелегално в Латвия.

Според латвийските власти тази година до началото на август 5285 души са били възпрени да преминат границата, но 263 са били допуснати в Латвия по хуманитарни причини.

Беларус започна военни учения до границата си с Полша и Литва

Беларус започна военни учения до границата си с Полша и Литва

Напрежението нараства, държави от НАТО заявиха, че са подготвени за провокации от Москва и Минск

Латвия, подобно на Полша, също е разтревожена от разполагането на "Вагнер" в Беларус, което смята за сериозна заплаха за сигурността.

Припомняме, че Беларус започна военни учения близо до границата си с Полша и Литва. 

Беларуското министерство на отбраната заяви, че ученията, които започнаха в понеделник, се основават на опита от "специалната военна операция" - терминът, който Русия използва за войната си в Украйна. В него се казва, че това включва "използването на дронове, както и тясното взаимодействие на танкови и мотострелкови части с части от други видове въоръжени сили".

Военните игри са в района на Гродно в Беларус, близо до така наречената пропаст Сувалки - слабо населен участък от земя, минаващ 96 километра по протежение на полско-литовската граница. Той свързва трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония с останалата част от алианса на НАТО и разделя Беларус от Калининград, силно милитаризиран руски ексклав на Балтийско море, който няма сухопътна връзка с Русия.

Кремъл за напрежението между Полша и Беларус: Варшава е склонна към провокации

Кремъл за напрежението между Полша и Беларус: Варшава е склонна към провокации

Според Песков това е тенденция от последните години