Западът трябва да изпрати силно послание към Русия, за да възпре Кремъл от нахлуване в Украйна, включително отрязване на Русия от платежната система SWIFT, санкциониране на газопровода "Северен поток 2" и укрепване на източния фланг на НАТО. За това настоя Латвия, предаде "Ройтерс"

Американски медии информираха, че американското разузнаване оценява, че Русия може да планира офанзива на няколко фронта срещу Украйна още в началото на следващата година с участието на до 175 000 войници. Русия отрича, че планира да нахлуе и изтъква, че Западът бил обхванат от русофобия.

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Екипът на Байдън е идентифицирал набор от икономически санкции, които да наложи на Русия

"Русия трябва да знае предварително каква е икономическата цена", подчерта латвийският външен министър Едгарс Ринкевич в интервю за "Ройтерс" в Лондон.

Ринкевич, който е външен министър от 2011 г., отбеляза, че не е ясно дали Путин просто се опитва да тества решителността на Запада или дали Кремъл е планирал пълномащабна инвазия в Украйна.

"Може би трябва да се включи астрологията или друга по-точна наука. Но аз вярвам, че за Русия и президента Путин Украйна е съществена част от вида визия за велика Русия", коментира Ринкевич.

Киев: Русия изпраща снайперисти и танкове в Донбас, за да провокира Украйна

Киев: Русия изпраща снайперисти и танкове в Донбас, за да провокира Украйна

Целта им била да провокират ответен огън от украинските сили

Ако Русия наистина нахлуе в Украйна, тогава Западът, изтъкна Ринкевич, трябва да подготви много силен пакет от икономически санкции, включващ отразвяне на Русия от международната платежна система SWIFT, използвана от банките по целия свят, и санкциониране на газопровода "Северен поток 2", чиято стойност е 11 млрд. долара.

Военният алианс НАТО също трябва да засили присъствието си в Източна Европа, за да възпира Путин, а отделни съюзници от НАТО може да предоставят оръжие на Украйна, посочи Ринкевич.

"НАТО трябва да увеличи присъствието си в източния фланг, за да покаже на Русия, че цената на военна авантюра в Украйна е повече войски, повече отбранителни способности и съществени отбранителни способности в прибалтийските държави, в Полша, в Румъния, в България", подчерта първият дипломат на Латвия.

Десет точки на напрежение между САЩ и Русия, които ще обсъдят Байдън и Путин

Десет точки на напрежение между САЩ и Русия, които ще обсъдят Байдън и Путин

Разговорът им чрез видеовръзка ще се проведе утре

През последните години НАТО засили присъствието си в прибалтийските държави и в цяла Източна Европа, стъпка, която обезпокои Кремъл.

Ринкевич настоя, че бойните групи в прибалтийските страни трябва да бъдат подсилени, противовъздушната отбрана засилена, логистична та сигурност подобрена и присъствието на САЩ на място увеличено.

"Виждайки какво се случва сега в и около Украйна, трябва също така да преразгледаме къде сме с отбраната на източния фланг на НАТО", посочи Ринкевич и подчерта: "Това означава повече способности, които всъщност биха могли да изпратят много категорично възпиращо послание към Русия."

САЩ убедили Европа за заплахата от инвазия на Русия в Украйна

САЩ убедили Европа за заплахата от инвазия на Русия в Украйна

САЩ са предоставили на страните от Европейския съюз и НАТО разузнавателни данни