Мнозинството в парламента на Латвия утвърди предложеното коалиционно правителство, позволявайки на премиера Кришиянис Каринш да остане на власт след победата му на общите избори през октомври, предава Ройтерс.

Дясноцентристката партия "Ново единство", оглавявана от Каринш, остър критик на Русия, е подкрепена от консервативния "Национален алианс" и Обединената листа от по-малки партии, които му осигуряват малко парламентарно мнозинство.

Общо 54 членове в 100-местния парламент подкрепиха новото правителство на Каринш, което се очаква да остане водещ глас заедно с балтийските съседи Литва и Естония в настояването на Европейския съюз за решителна позиция срещу Русия.

Първият латвийски премиер, който изкара пълен четиригодишен мандат, Каринш, 57-годишен, с двойно американско и латвийско гражданство, се възползва от политиката си по отношение на Москва, която включва ограничаване на влизането на руски граждани, пътуващи от Русия и Беларус.

Срещу новото правителство гласуваха 37 депутати.

Резултатът от изборите показа спад на подкрепата за партиите, традиционно популярни сред рускоезичното малцинство в Латвия, което съставлява около една четвърт от населението на страната от 1,9 милиона души.

„Специалната военна операция“ в Украйна помита… съветските паметници в Латвия

„Специалната военна операция“ в Украйна помита… съветските паметници в Латвия

Въпросните паметници са оцелели три десетилетия след рухването на комунизма и разпада на Съветския съюз. Но "специалната военна операция" явно прави нещата вече нетърпими