Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази благодарност към китайския си колега Ван И за "балансираната и последователна позиция" на Пекин за войната в Украйна по време на среща в Лаос, където се проведоха мероприятия на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Лавров приветства китайските инициативи за намиране на решения, които отчитат интересите на всички страни и целят "премахване на първопричините на конфликта," предава ТАСС.

Двамата министри обсъдиха перспективите за реализация на руската концепция за нова архитектура на сигурността в Евразия, на фона на "стагнацията на евроатлантическите механизми". Те са подчертали значението на укрепване на външнополитическата координация между Москва и Пекин на различни международни платформи, включително ООН, ШОС, АТЕС и Г-20. Лавров е изразил благодарност за подкрепата на Китай по време на руското председателство в БРИКС и потвърди готовността на Москва да съдейства на Пекин при неговото председателство на ШОС.

Министрите подробно обсъдиха въпросите за сътрудничество в рамките на АСЕАН и оцениха високо новия формат на взаимодействие "Русия - Китай + страна-председател на АСЕАН". Те изразиха надежда за по-нататъшно укрепване на този диалогов формат, който има за цел развитие на сътрудничеството в региона на АСЕАН.

В заключение, Лавров и Ван И дадоха висока оценка на развитието на политическия диалог и практическото взаимодействие между Русия и Китай на фона на повишената турбулентност в световната система. Особено внимание беше отделено на изпълнението на договореностите мебду президентите на двете страни, постигнати на срещата в Пекин през май. Разговорът е преминал в традицонно конструктивен дух, характерен за руско-китайското стратегическо партньорство, съобщават от ТАСС.

 Дмитро Кулеба в Пекин: Дава ли Украйна знак  за преговори
Обновена

Дмитро Кулеба в Пекин: Дава ли Украйна знак за преговори

В момента обаче не се наблюдава такава готовност от руска страна, подчерта външният министър на Украйна