Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически и отбранителен блок, включващ Русия и новия му член Беларус, че страните членки трябва да работят заедно, за да се противопоставят на "външната намеса" и да се подкрепят твърдо една друга. Това съобщи китайската държавна телевизия CCTV от Астана, където се проведе 24-тото заседание на Съвета на държавните глави на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предава Ройтерс.

"Пред лицето на реалните рискове от малки дворове с високи огради, ние трябва да защитим правото на развитие," каза Си, цитиран от CCTV.

Десетчленният блок трябва да се справя с "вътрешните различия", запазвайки мира, да търси общи допирни точки и да решава трудностите в сътрудничеството, добави Си. Той подчерта и необходимостта от съвместно насърчаване на научно-техническите иновации, както и поддържане на стабилността и ритъма на индустриалните и снабдителни вериги.

От своето създаване в Шанхай през 2001 г., ШОС се е разширила от регионална организация с шест членки до трансрегионален блок с 10 пълноправни членове, включително Беларус, който официално се присъедини на тази среща. Други членове на блока са Индия, Иран и Казахстан.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, заяви в четвъртък, че руският президент Владимир Путин ще обсъди с групата своята идея за създаване на нов набор от евразийски колективни договори за сигурност.

Путин заяви миналия месец, че е необходима нова регионална система за сигурност, която трябва да бъде отворена за всички страни на континента, включително членовете на НАТО, но целта ѝ трябва да бъде постепенното премахване на всички външни военни присъствия от Евразия, което е ясно насочено към САЩ.

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Двете страни са се договорили да поддържат редовни контакти по въпроса