Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува Европейския съюз, изтъквайки, че той трябва да е по-независим, след като администрацията в Брюксел според него е "въвлечена в спирала" на наказателни мерки срещу Кремъл от страна на Съединените щати.

В интервю за ДПА руският първи дипломат заявява все пак, че 28-членният блок е "важен съсед и партньор", подчертавайки общата енергийна и транспортна инфраструктура.

Тръмп подписа новите санкции заради намесата в изборите

Тръмп подписа новите санкции заради намесата в изборите

Замразяване на активи, забрана за инвестиции...

"ЕС побърза да се съгласи със загуби в размер на милиарди, въвеждайки санкции срещу Русия", коментира Лавров.

Според него САЩ, от друга страна, не страдат от каквито и да е щети. Руският външен министър изразява убеждението си, че "здравият разум" ще надделее в края на краищата. Той подчертал, че "западните правителства... се опитваха да ограничат" страната му от края на Студената война насам, като кулминацията е била в украинската криза. Споровете "ни струват скъпо", призна Лавров, цитирайки сигурността и стабилността.

Китай скочи: Санкциите на САЩ срещу Русия не решават никакви проблеми

Китай скочи: Санкциите на САЩ срещу Русия не решават никакви проблеми

"Китай винаги е бил против едностранното използване на санкции"

Руският първи дипломат също така е приветствал изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че двустранните отношения с Русия трябва бъдат нормализирани и обещал Русия да направи всичко, каквото е необходимо в тази посока. Той обаче заявил, че от отсрещната страна няма "практически стъпки" и разкритикува антируските настроения в администрацията във Вашингтон.