Дания предприе отговорен подход, като предостави разрешение за строителството на газопровода "Северен поток 2" в своята изключителна икономическа зона. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Томас Гремингер, съобщават руските медии.

"Смятам, че на първо място това е отговорен подход. Вчера президентът (Владимир) Путин на пресконференция с премиера на Унгария подчерта, че интересите на Европа диктуват това решение. И Дания, като европейска държава, се присъедини към консенсус, който се сформира отдавна по отношение на "Северен поток 2" като проект, който ще увеличи енергийната сигурност на европейските страни", коментира Лавров.

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия и отслабва Европа

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия и отслабва Европа

Той и правителството били готови за такова решение

Според него ако някой вижда това като политически сигнал, тогава този сигнал може да се съсредоточи около факта, че икономическите проекти, търговските проекти трябва да бъдат свободни от каквато и да е политизация и не трябва да стават заложници на геополитическите игри.

Вчера Датската енергийна агенция даде зелена светлина за строителството на газопровода югоизточно от остров Борнхолм в Балтийско море. Строителството на тръбопровода се смята за 80% завършено.

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

Маршрутът ще премине през "зависими страни, които Москва ще се опита да подчини"