НАТО отказа да уважи инициативите за сигурност на Русия в опит да управлява целия свят. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция след разговори със своя бахрейнски колега Абдулатиф бин Рашид Ал Заяни, съобщава ТАСС.

Пред ръководството на Бахрейн той изтъкна усилията на Русия през последните 15 години за "надеждно гарантиране на сигурността на европейския континент и евроатлантическия регион като цяло", както и за многобройните инициативи на Москва, които "не получиха уважително отношение, уважителен отговор" от НАТО и САЩ.

"Тази ситуация показа желанието на нашите западни партньори да водят бизнес не на основата на равенство, не на основата на принципите на Устава на ООН, включително принципа на зачитане на суверенното равенство на държавите, а на основата на диктат, на тяхната непоправима убеденост, че им е писано да управляват целия свят", подчерта Лавров.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни

Министърът увери, че Русия ще продължи да защитава принципите на международното право и Устава на ООН, които Западът нарушава с всички средства, прокарвайки концепцията за еднополярност.

"Според тази концепция Западът решава всичко. Правейки това, НАТО играе ролята на глобален полицай, той не е отбранителен съюз. Той осигурява глобалната сигурност, включително, както се твърди, в Индо-Тихоокеанския регион, открито обявявайки необходимостта от ограничаване на Китай и Русия, разбира се. И концепцията за основан на правила ред предполага, че това господство на Запада се осъществява със Съединените щати, които отговарят за всичко", обобщи Лавров.

Путин: Санкциите срещу Русия предизвикват глобална криза

Путин: Санкциите срещу Русия предизвикват глобална криза

Според него страната му се справяла уверено със санкциите