Културните и духовни ценности, които обединяват Русия и България и сега са в основата на дружеските отношения между двете страни.
Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в петък по време на церемонията при откриване на изложба, посветена на честването на 140-та годишнина на освобождението на България от турското робство, съобщи ТАСС.

"Убеден съм, че руско-българското братство, общото културно и духовно наследство не са повредени от изпитанията на времето. Те са фундамент за развитието на нашите двустранни отношения, за нашето сътрудничество във всички области: политиката, икономиката, туризма, културата", заяви той.

Руският патриарх Кирил симпатизира на позицията на БПЦ за Истанбулската конвенция

Руският патриарх Кирил симпатизира на позицията на БПЦ за Истанбулската конвенция

Църквата помага и за освобождаването на човека от новите идоли, смята Н. Св. Кирил

"В историческите отношения между нашите две страни за нашите народи Руско-турската война от 1877-1878 г. играе особена роля. Дружбата на нашите две страни бе скрепена с кръв, пролята в името на справедливостта".

"Сега отдаваме дължимото на българските опълченци, които рамо до рамо се сражаваха в тежките условия за независимостта на българската нация", допълни министърът.

Посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев заяви в своята реч, че руско-българските отношения "имат общи исторически, културни и духовни връзки. Съхраняването на нашата обща история е наш дълг и първостепенна задача", подчерта дипломатът.

Руският патриарх Кирил идва в България

Руският патриарх Кирил идва в България

Очаква се да пристигне в началото на март

Руско-турската война от 1877-1878 г. - е война между Руската империя и съюзните й балкански държави от една страна и Османската империя от друга.

По време на обсадата и освобождаването на българския град Плевен, която е продължила ото 19 юли до 10 декември 1877 г., са загинали над 30 000 руски воини, български опълченци, войници от седем държави, участвали в Освободителната коалиция. В област Плевен има 166 паметника и гробни места от Руско-турската война.