И трите измерения на сигурността под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се провалиха напълно. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Виждаме пълна деградация на всичко, което е създадено по-рано в ОССЕ и като част от предишни срещи за сигурност и сътрудничество в Европа; деградация на всичко, което е създадено и през трите измерения на сигурността - политическото и военно, икономическото и екологично и човешкото", подчерта той на пресконференция след участието си в заседанието на Министерския съвет на ОССЕ.

Първият руски дипломат посочи неуспехите в политическата и военна област, "включително отказа да се ратифицира коригиран договор за обикновените въоръжени сили в Европа".

"Много други споразумения, които помогнаха за поддържането на балансирана сфера на сигурност, също бяха разрушени", оплака се Лавров. "Всичко е унищожено и в икономическата сфера. Втората кошница е съсипана от безпрецедентните санкции, които Европейският съюз и САЩ наложиха на Русия", отчете той.

ОССЕ е в плачевно състояние, покрусен Лавров

ОССЕ е в плачевно състояние, покрусен Лавров

Според руския външен министър перспективите на организацията са неясни

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел избягаха като страхливци от събитията на Министерския съвет на ОССЕ, очевидно уплашени от една честна дискусия на категоричните факти, посочи още Лавров.

"Днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова ми показа две различни снимки от македонски вестници. Едната е била направена снощи, когато всички са се събрали на вечеря и са позирали за снимка. Сега разбрах какво е било предназначението ѝ. Целта е била вестникът да публикува тази снимка и да напише: "Всички пристигнаха, но Лавров го няма. Лавров е в изолация", коментира външният министър.

"Е, това беше предния ден, това събиране: разговор на чаша хубаво македонско вино и лека закуска. Откриването беше сутринта. Снимката от церемонията беше публикувана от други вестници. Там бяха представени всички държави, включително Русия".

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Съединените щати и техните съюзници се стремят едновременно да запазят ОССЕ жива и да държат Русия отговорна

"Нито украинският министър, нито министрите на Полша и балтийските държави обаче присъстваха на това събитие. Блинкън си тръгна, доколкото разбрах. Борел също. Защо се случи това?", продължи Лавров. "Вероятно са смятали, че по този начин ще подчертаят намерението си да изолират Русия. Според мен те са страхливци, страхуват се от една честна дискусия на категорични факти".

Според руския външен министър същият страх "обяснява всички тези обрати по отношение на неиздаването на визи на нашите дипломати за събитията на ООН в Ню Йорк и за събитията в Париж на сесиите на различни органи на ЮНЕСКО".

"Това е елементарно малодушие", обобщи той.

"Москва се е убедила за две години истерична хибридна война на Запада срещу Русия, че западните държави нямат ясни и разумни аргументи. Вчера достатъчно подробно изложихме нашите аргументи и никой не ни възрази", отбеляза още Лавров.

Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради Лавров

Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради Лавров

Русия за първи път ще участва на форума на ниво министри от нахлуването в Украйна