Русия трябва да констатира със съжаление, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в плачевно състояние и перспективите ѝ като организация са неясни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща на външните министри на ОССЕ, съобщава ТАСС.

"След малко повече от 12 месеца ще се навършат 50 години от Заключителния акт от Хелзинки. Трябва да отбележим със съжаление, че ОССЕ се доближава до тази годишнина в плачевна форма и нейните перспективи остават неясни", отбеляза той.

Лавров припомни, че Русия е положила максимални усилия за формиране на общо пространство за сигурност в Европа, основано на сътрудничество.

"За съжаление, западните политически елити, които си присвоиха правото да решават съдбата на човечеството, направиха недалновиден избор не в полза на ОССЕ, а в полза на НАТО. В полза на философията на сдържането, на геополитическите игри с печелещи и губещи и логиката "господар - роб". Един от ключовите компоненти на тази политика беше безогледното разширяване на НАТО на изток, започнало след разпадането на Организацията на Варшавския договор", коментира руският външен министър.

Габриел си тръгна от Скопие заради Сергей Лавров

Габриел си тръгна от Скопие заради Сергей Лавров

В македонската столица не е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Лавров добави, че държавите от НАТО собственоръчно са разрушили политическото и военното измерение на ОССЕ.

Припомняме, че реакциите относно присъствието на Сергей Лавров на форума на ОССЕ бяха противоречиви.

По-рано днес стана ясно, че българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел няма да присъства на днешното заседание на ОССЕ именно заради руския външен министър.

България не разреши прелитането на самолета на руския първи дипломат, защото на борда му беше и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Съединените щати и техните съюзници се стремят едновременно да запазят ОССЕ жива и да държат Русия отговорна

Така, самолетът с руската делегация е бил принуден да измине по-дълъг маршрут над Гърция.

В отговор на забраната Москва обвини България в злонамереност и глупост "на някакъв интригант в силовите структури" на страната ни.

Вчера пък Русия се похвали с наплив от желаещи за лична среща с Лавров на форума на ОССЕ.

Украйна, Естония, Латвия и Литва обявиха бойкот на срещата в Скопие в знак на протест срещу присъствието на руската делегация.