Терористите на "Ислямска държава" са съсредоточени в северните райони на Афганистан за последваща инвазия в държавите от Централна Азия, коментира руският външен министър Сергей Лавров, съобщава РИА Новости.

Москва е загрижена за влошаването на ситуацията със сигурността в Афганистан като цяло и в частност в северните му региони. ДАЕШ използва този регион като трамплин за бъдещо разширяване на север. Освен това ислямистите използват производството на наркотици в тази страна за собствена материална подкрепа.

"Нашата загриженост продължава да е от влошаващата ситуация ..., както и от високото ниво на производство на наркотици в страната, което осигурява финансова подкрепа на местни и международни терористи", каза Лавров.

В Русия разбиха терористична клетка на ДАЕШ

В Русия разбиха терористична клетка на ДАЕШ

Има арестуван за планирана атака в Москва

По-рано Федералната агенция за новини предостави резултатите от разследване за руските военни действия срещу ДАЕШ в Сирия.

Русия започна контратерористична операция на сирийска територия през 2015 г., когато президентът на Сирия Башар Асад се обърна към Владимир Путин за помощ при освобождаването на страната от ислямистки групировки. Още на 30 септември същата година по заповед на руския президент първата група руски военни пристигна в Сирия на авиобазата Хмеймим.

След това започнаха сериозни усилия за стабилизиране: оръжия, оборудване, боеприпаси се доставяха активно чрез "Сирийския експрес" - условното наименование на операцията за доставяне на всичко необходимо за действията на аерокосмическите сили и други руски части до САР - не само по въздух, но и по море, през пристанището "Тартус".

В резултат на това след 5 години основните сили на терористите от ДАЕШ в Сирия бяха победени, но членовете на тази структура създадоха много анклави в Африка и Азия.

Освен това в много държави по света има "спящи" ислямистки клетки.

БРИКС призоваха за всеобхватна конвенция срещу международния тероризъм в рамките на ООН

БРИКС призоваха за всеобхватна конвенция срещу международния тероризъм в рамките на ООН

Необходим цялостен и балансиран подход от страна на цялата международна общност