Лидерите на страните от БРИКС призоваха за приемане на всеобхватна конвенция срещу международния тероризъм в рамките на ООН (ООН). Съответната разпоредба се съдържа в Московската декларация, публикувана на уебсайта на Кремъл, приета във вторник на срещата на върха, съобщава ТАСС.

Лидерите на страните повториха категоричното си осъждане на тероризма във всичките му форми и прояви и също така подчертаха, че той не трябва да се свързва с никоя религия, националност, култура или етническа група.

"Призоваваме също за бързо сключване и приемане на всеобхватна конвенция срещу международния тероризъм в рамките на ООН," се казва в документа.

Участниците в срещата на върха също потвърдиха "своя непоколебим ангажимент да допринасят допълнително за глобалните усилия за предотвратяване и противодействие на заплахата от тероризъм въз основа на спазването на международното право и Устава на ООН". Те посочиха, че основната отговорност за борбата с тероризма е на държавите, като същевременно се запазва централната и координираща роля на ООН.

"Ние също така подчертаваме, че е необходим цялостен и балансиран подход от страна на цялата международна общност за ефективно потискане на терористичните дейности, които представляват сериозна заплаха, включително в настоящата пандемия", се казва в декларацията.

"В отговор на заплахите от химически и биологичен тероризъм декларираме необходимостта от започване на многостранни преговори по международна конвенция за борба с актовете на химически и биологичен тероризъм, включително в рамките на конференцията по разоръжаването. "

Лидерите също така одобриха "Стратегията за борба с тероризма" на БРИКС, която "е предназначена да допълни и засили сътрудничеството между петте държави, а също така да допринесе значително за глобалните усилия за предотвратяване и борба със заплахата от тероризма".

Путин е съгласен с Моди, че светът е едно семейство, но "във всяко стадо има мърша"

Путин е съгласен с Моди, че светът е едно семейство, но "във всяко стадо има мърша"

За Моди тероризмът е най-голям проблем, за Си Дзинпин това са едностранните санкции