Руският външен министър Сергей Лавров призова петте страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да подкрепят концепцията на Русия за колективна сигурност в Персийския залив, предаде ‚"ТАСС".

На среща със страните от БРИКС Лавров подчерта, че Русия се стреми към нормализация на ситуацията в района на Персийския залив и затова очаква тяхната подкрепа за концепцията.

Според руския висш дипломат напрежението в този регион е ескалирано поради антииранските стъпки, предприети от редица държави.

"Развитието на ситуацията е достигнало опасна линия, която е изпълнена с рискове от мащабна война. Трябва да направим всичко възможно, за да го предотвратим", изтъкна той.

Москва подкрепя призива на Иран за пакт за ненападение с Персийския залив

Москва подкрепя призива на Иран за пакт за ненападение с Персийския залив

Идеята за подписване на обвързващо споразумение да не се използва сила между държави би било стъпка в правилната посока

Руското външно министерство публикува концепция за колективна сигурност в Персийския залив на 23 юли. Тя предвижда създаването на инициативна група, която да подготви международна конференция за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, с оглед създаването на организация от това име.

Освен това, Москва излезе с инициативи за създаване на демилитаризирани зони в този регион, да се въздържат от разполагане на постоянни сили от страни извън региона и да установят горещи линии между военните.