Руският външен министър Сергей Лавров призова Венецуела, Никарагуа и Куба да подкрепят Москва във войната срещу Украйна.

Лавров е във венецуелската столица Каракас в рамките на обиколката си в Латинска Америка. "Вие избрахте да вървите по собствен път" и "трябва да обединим силите си срещу натиска на Запада", заяви Лавров.

След разговори с венецуелския външен министър Иван Хил Пинто двамата се ангажираха страните им да продължат да си оказват взаимна подкрепа и осъдиха икономическите санкции, наложени на държавите им от американското правителство.

Според руския министър Русия е "световният шампион" по брой на наложените от Запада санкции и ще сподели с Венецуела опита си от избягването на тяхното влияние. А опит Русия трупа и в момента бързо.

Освен това Лавров предупреждава, че "САЩ могат да изневерят във всеки един момент", намеквайки или за нови санкции и тяхното затягане, или за други действия.

По-конкретно Лавров обещава, че Русия ще направи всичко възможно венецуелската икономика да бъде все по-малко зависима от капризите и геополитическите игри на Съединените щати или на който и да е друг играч от западния лагер. Външният министър е убеден, че много латиноамерикански страни разбират, че зависимостта от САЩ "не води до нищо добро", и се стремят да се откажат от влиянието на Запада. Такива страни са, по думите на Лавров Куба, Венецуела, Никарагуа и те "избират самостоятелно своя път, гордо носят спомена за своята история, историята на своите предци и техните постижения, които прилагат постиженията на освободителната борба и на практика не искат да станат зависими от никого".