Заключителното комюнике, прието от лидерите на страните от Г-7 на срещата на върха в Хирошима, преследва целта за "двойно сдържане" на Русия и Китай, каза руският външен министър Сергей Лавров, говорейки на XXXI Асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика (СВОП) на Русия, съобщават Би Би Си и ТАСС.

"Вижте решенията, които се обсъждат и приемат днес в Хирошима на срещата на Г-7 и които са насочени към двойно сдържане на Русия и Китайската народна република", каза той.

Лавров отбеляза, че западният път във вида, в който той се развиваше във външната политика на Руската федерация доскоро, "се е изчерпал напълно" и Русия е навлязла "във фаза на остра конфронтация с агресивния блок, съставен от САЩ, Европейския съюз и Северноатлантическия алианс". "Задачата е поставена гласно и открито - да бъде победена Русия на бойното поле, но не да се спре дотам, а да бъде елиминирана като геополитически конкурент, и по мое мнение, и всяка друга страна, която претендира за някакво независимо място в световната организация. ще бъде и потискане на конкурент", каза още министърът.

Ръководителят на руската дипломация обърна внимание и на факта, че експертната общност на западните държави вече открито обсъжда получената поръчка за разработване на сценарии за разчленяване на Руската федерация, "и не се крие, че съществуването на Русия като независима център е несъвместим с постигането на целта за глобално господство на Запада"

Малко по-рано, в кулоарите на същата среща, заместникът на Лавров Александър Грушко също коментира решението за прехвърляне на изтребители F-16 на Украйна, като каза, че западните страни "продължават да следват пътя на ескалация на конфликта".

"В ход е движение по така наречената стълба на ескалация. И ние виждаме, че западните страни все още се придържат към сценария на ескалация. Това е свързано с огромни рискове за самите тях. Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на целите си", каза Грушко, цитиран от ТАСС.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Затяга се контролът срещу заобикалянето на санкциите срещу Москва