Европейският съюз по своя вина загуби Русия, сега Москва го смята за неприятелско обединение. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за изданието aif.ru, публикувано във вторник на сайта на руското дипломатическо ведомство и цитирано от ТАСС.

"Европейският съюз "изгуби" Русия. Но той самият е виновен за това. В края на краищата именно страните-членки на ЕС и лидерите на самия съюз открито заявяват необходимостта от нанасяне на Русия, както те се изразиха, на "стратегическо поражение". Те напомпват престъпния режим в Киев с оръжия и боеприпаси, изпращат инструктори и наемници в Украйна. Поради тези причини смятаме ЕС за неприятелско обединение", каза министърът.

Той подчерта, че руската страна е направила необходимите изводи от тази ситуация. Според него в отговор на враждебните стъпки Москва ще действа "твърдо, ако е необходимо, ръководейки се от националните интереси на Русия и общоприетия в дипломатическата практика принцип на реципрочност".

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

"Русия ще използва ядрените си оръжия, ако се опасява от поражение в Украйна"

Лавров обясни, че Русия ще взема решения за бъдещето на диалога с Европейския съюз въз основа на интересите, залегнали в новата Концепция на външната политика на страната. "Ако европейците в един момент се откажат от антируския си курс и изберат взаимно уважителен диалог с Русия, ние ще разгледаме техните предложения и ще вземем решения, съобразени с нашите национални интереси, такива, каквито бяха одобрени от руския президент Владимир Путин в новата Концепция за външната политика на Руската федерация", каза ръководителят на руската дипломация.

Той добави, че географията на задграничните му пътувания се е променила и сега тя отразява "руските приоритети на международната арена", които са заложени в новата Концепция за външна политика.

Лавров планира среща с китайския си колега

Лавров планира среща с китайския си колега

Подчерта добрите двустранни отношения