Колкото повече оръжия с голям обсег доставя Западът на режима в Киев, толкова по-далеч те ще трябва да бъдат отдалечи от руските територии. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Ако сега се стремим да преместим артилерията на украинските въоръжени сили на разстояние, което няма да представлява заплаха за нашите територии, то колкото повече далекобойни оръжия се доставят на режима в Киев, толкова по-далеч ще трябва да бъдат преместени далеч от териториите, които са част от страната ни, уточни министърът.

Отговаряйки на въпроса за какво развитие на събитията да се готви, Лавров посочи, че Москва изхожда от обективните реалности. На първо място от онези реалности, които са заложени в нашето законодателство, нашата конституция. Четири нови територии - две народни републики, две области - се присъединиха към Руската федерация след референдум. Според мен тук няма въпроси, каза той. По думите му Западът не може да се успокои и като в прословутите приказки затъва все повече и повече в известна субстанция, в блато, според мен това играе важна роля в хода на операцията.

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

Киев иска американски ракети ATACMS, засега Вашингтон отказва

Според външния министър ескалацията на конфликта расте като снежна топка. Всичко започна с доставките на някакви каски за украинската армия, после се появи леко стрелково оръжие, сега вече упорито се говори за самолети, допълни Лавров.

Германският канцлер Олаф Шолц се кълне, че това никога няма да се случи, но Шолц е известен и със способността си да променя позицията си доста бързо, поясни първият дипломат на Русия. "Освен това той далеч не е сам там. Той каза, че НАТО никога няма да се бие срещу Русия, а неговият министър на външните работи Аналена Бърбок заяви: ние вече воюваме срещу Русия и всички го правим заедно, посочи Лавров.

Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да преговаря

Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да преговаря

Русия търси подкрепа за позицията си