Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви - цитирайки бившия президент на САЩ Барак Обама (2009-2017) - че връзките, които свързват Русия и Европейския съюз, са разрушени, съобщава "Спутник".

Той посочи, че според него предразсъдъците са основната пречка за отношенията между Москва и Европа.

В този контекст Лавров припомни, че бившият външен министър на Испания Жозеп Борел (2018-2019), който в момента е ръководител на дипломацията на ЕС, е заявил, че Русия е стар враг на Евросъюза. Впоследствие обаче испанските власти излязоха с позиция, че изказването на Борел не е било изтълкувано правилно.

Русия готова да скъса с Европейския съюз

Русия готова да скъса с Европейския съюз

Ако ЕС отново наложи санкции, които удрят руската икономика

Преди седмица Брюксел заяви, че може да въведе нови санкции срещу Русия. Това се случи след завръщането от посещението в Москва на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. По думите му Русия "не оправда очакванията" и "не се превърна в съвременна демокрация".

Освен конфликтите в Украйна и Приднестровието, както и ситуацията в Беларус, причина за напрежението стана хвърлянето в затвора на руския опозиционер Алексей Навални и задържането на протестиращи на демонстрации в негова подкрепа на 23 и 31 януари.

В Русия европейските партньори бяха посъветвани да не се намесват във вътрешните работи на други страни и да се занимават със собствените си проблеми.

Лавров хока опитите на Запада да превърне Русия в "послушна" страна

Лавров хока опитите на Запада да превърне Русия в "послушна" страна

Опитите ставали все по-ожесточени