Европейските нации затварят очите си за богохулната война срещу паметниците, почитащи героите в борбата срещу нацизма, заяви руският външен министър Сергей Лавров на сесия на Съвета за правата на човека на ООН във вторник, съобщава ТАСС.

"Кампания за фалшифициране на историята придобива все по-цинични форми. Цивилизована Европа срамежливо мълчи, като става свидетел на богохулна война срещу паметници в чест на онези, които са жертвали живота си, за да спасят народите на континента от изтребление."

"Те също така са безмълвни за стъпките за запомняне на убийци и престъпници, участващи във въвеждането на теорията за расовото превъзходство", допълва външният министър.

Лавров посочва също така тенденция, нарастваща по целия свят, "за преразглеждане не само решението на Нюрнбергските процеси, но и на международно признатите резултати от Втората световна война като цяло", заявявайки, че тези опити се правят в интерес на наемни интереси.

"Необходимо е да се спре тази оргия на забравата. Победата във Втората световна война трябва да бъде обявена за историческо наследство на човечеството", коментира Лавров.

"Западните страни са със зелена светлина към разпространението на нацистката идеология, а именно отказват да се борят с възхода на екстремистки групи, пропагандиращи идеите на нацизма, расовата нетърпимост и ксенофобия в балтийските държави", обяснява Сергей Лавров.

"Ние призоваваме Запада да повлияе на техните протежета (балтийските държави). В отговор чуваме безочливи изявления за защитата на свободата на словото и мирните събрания. По този начин западните демокрации всъщност позволяват разпространението на нацистката идеология, прославянето на нацистките сътрудници и факелните шествия под знамето на "Вафен СС". Подобна "политическа коректност" по същество оправдава мизантропската идеология", допълва той.

Руският външен министър коментира, че случаите на ограничаване на свободата на медиите, репресиите на несъгласията и нарушаването на правата на малцинствата са нормално явление в балтийските държави. "Екстремистките партии, движения и групи, които разпространяват нацистката идеология, идеите за расово превъзходство, дискриминация и ксенофобия, се чувстват по-спокойни".

Путин: Вредни опити на страни да променят историята от ВСВ са с бъдещи последици

Путин: Вредни опити на страни да променят историята от ВСВ са с бъдещи последици

"Вкоренена в сърцата на нашия народ е благодарността към победителите"