Опитите на някои държави да пренапишат историята на Втората световна война са вредни и имат определени далечни и бъдещи последици, заяви руският президент Владимир Путин на среща с работната група за изготвяне на промени в Конституцията, съобщава ТАСС.

"Опитите за пренаписване на историята са вредни и, разбира се, имат определени последици. Те са насочени не срещу днешния ден, а срещу утрешния ден. Това е сериозен факт", обяснява той.

Путин допълва, че руското общество е безкрайно благодарно на онези, които преди 75 години спасяват света от нацизма.

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

Йоурова: Изкривяването на исторически факт е заплаха за демократичните ни общества

"Между другото, нашето голямо обществено движение Безсмъртен полк потвърждава думите за това колко дълбоко вкоренена в сърцата на нашия народ е благодарността към победителите и осъзнаването на важността на това, което са постигнали за нас и за нашия народ. Трябва да повтаряме това много повече", коментира Путин.

През юли 2019 г. Путин подписа указ за обявяване на 2020 г. за година на възпоменание и слава в чест на 75-годишнината от победата във "Великата Отечествена война".

Премиерът одобри план с 116 точки за празнични събития. Освен парад, фойерверки, посещения на чуждестранни гости, шествие на Безсмъртния полк и други събития в Москва, ще има откриване на мемориал на съветския войник в Ржев (Тверска област), създаване на алея на героите на Малахов хълм, откриването на актуализирана експозиция на музея "Битката за Ленинград" във Всеволжск (в района на Ленинград), и национални конкурси и форуми, пише ТАСС.

Сърбия и Русия ще пазят историческата памет за антифашистката борба с институт

Сърбия и Русия ще пазят историческата памет за антифашистката борба с институт

Ще защитават и обясняват истината за свободна Европа и свободни Балкани...