Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда сериозни стратегически рискове, които повишават вероятността от пряка конфронтация между най-големите ядрени сили в света. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Според него Съединените щати и НАТО са обсебени от идеята да нанесат "стратегическо поражение" на Русия. Той поясни, че има рискове в такава конфронтация, които могат да доведат до повишено ниво на ядрена опасност.

Западът ходи опасно по ръба на пряк военен сблъсък между ядрени сили, който е изпълнен с катастрофални последици, изтъкна първият дипломат на Русия.

Съединените щати и техните съюзници твърдят, че помагат на Украйна да се защити от руската агресия и че Русия е тази, която изостря напрежението между Изтока и Запада.

Особено тревожен е фактът, че именно тройката от западни ядрени държави, САЩ, Франция и Великобритания, са сред ключовите спонсори на престъпния киевски режим. Ние виждаме в това сериозни стратегически рискове, водещи до повишаване нивото на ядрена опасност, каза още Лавров.

Проучване: Русия имала 5580 ядрени бойни глави

Проучване: Русия имала 5580 ядрени бойни глави

САЩ разполагат с 5044