Руският външен министър Сергей Лавров призова всички страни по света да положат усилия за защита на международните закони, тъй като "светът се развива по сложен начин", съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението си по време на среща с виетнамския си колега Буй Тхан Шон в Ханой.

Коментарът на Лавров идва в момент, когато Русия беше обвинена от западните страни в нарушаване на международното право заради нахлуването си в Украйна. Лидерите на Европейския съюз призоваха Москва да се съобрази със заповедта на Международния съд, съгласно която Русия трябва да се изтегли от Украйна.

Виетнам е ключов партньор на Русия в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и отношенията на двете страни се основават на историята и тяхната обща борба за справедливост, изтъкна още Лавров.

Снимка 580036

Източник: EPA/БГНЕС

Виетнам и Русия имат тесни връзки още от съветската епоха, като до момента Ханой не е осъдил войната на Русия в Украйна, която Москва нарича "специална операция".

Посещението на Лавров в Ханой идва в момент, когато двете страни отбелязват 10-ата годишнина от своето "всеобхватно стратегическо партньорство".

Виетнамските и съвместните руско-виетнамски компании ще продължат дейността си в Русия и на световните пазари въпреки санкциите. Това заяви още Лавров, цитиран от ТАСС.

"Виетнамският бизнес ясно вижда стойността и интереса от укрепване на икономическите и инвестиционните отношения с Русия. В енергийния сектор имаме много тясно и структурирано сътрудничество", подчерта дипломатът.

Снимка 580038

Източник: EPA/БГНЕС

Лавров отбеляза, че по време на преговорите са били обсъдени и инициативи в други икономически и търговски сектори като автомобилостроенето, здравеопазването, фармацевтиката и редица други.

"Това показва, че независимо от ограниченията заради пандемията и незаконните санкции през миналата година стокообменът се е увеличил с една четвърт и тази тенденция продължава стабилно през първите месеци на тази година. Тези цифри говорят сами за себе си", категоричен бе той.

По време на визитата си в Ханой Лавров заяви и че твърденията на Украйна, че руската армия атакува собствените си градове, са лъжи.

Снимка 580035

Източник: EPA/БГНЕС

Руският външен министър също подчерта, че Западът трябва да признае своята отговорност за смъртта на цивилни в Донбас и Украйна.

"Западните страни със сигурност трябва да признаят своята отговорност, независимо какво казват украинският президент Володимир Зеленски и неговият екип. Западът трябва да признае своята отговорност за смъртта на цивилни, особено в Донбас и други части на Украйна, където режимът в Киев използва тези оръжия (предоставени от Запада - ТАСС) срещу цивилни като инструмент за сплашване. Най-общо казано, това е държавен тероризъм", обобщи той.