Европейският съюз (ЕС) и САЩ са партньори, приятели и съюзници. Изправяме се заедно пред общи предизвикателства - в Европа, Близкия изток и Индо-тихоокеанския регион.

Това написа в X, бивш "Туитър" председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след проведения телефонен разговор с американския президент Джо Байдън. 

Лайен благодари за получените от него поздравления след преизбирането ѝ на поста. 

Фон дер Лайен залага на отбраната при втория си мандат начело на ЕК
Обновена

Фон дер Лайен залага на отбраната при втория си мандат начело на ЕК

Тя е преизбрана за председател на Европейската комисия

Фон дер Лайен обяви, че залага на отбраната при втория си мандат начело на ЕК.

Лайен бе преизбрана за председател със 401 гласа "за" срещу 284 "против" и 15 въздържали се. Преди това тя обеща да създаде "истински европейски отбранителен съюз" през следващите пет години, с водещи проекти за въздушна и киберотбрана, ако спечели втори мандат.

Европейските лидери подчертаха, че трябва да направят повече, за да укрепят собствената си отбрана, особено предвид съмненията доколко могат да разчитат на Съединените щати за защита, ако републиканецът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Припомняме, че по-рано италианският премиер Джорджа Мелони ще продължи да работи с Лайен и след преизбирането ѝ на поста, въпреки че отчита различията им.

Русия: ЕС придобива "военна окраска"

Русия: ЕС придобива "военна окраска"

Обещанията на Фон дер Лайен показвали настроението в Европа към милитаризация

Обещанията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да създаде "истински европейски отбранителен съюз", ако спечели втори мандат, говорят за настроението в Европа към милитаризация и конфронтация. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.