Авторите на новата Стратегия за национална сигурност на Полша, където Русия е наречена основна заплаха, мислят недалновидно и със стари категории, коментира в интервю за ТАСС, носителят на Нобелова награда за мир и президент на Полша (1990-1995 г.) Лех Валенса. 

"Те не мислят напред. Те нямат идеи. Искат да построят нещо върху старите основи", обяснява той за документа, приет от полските власти. Полският президент Анджей Дуда одобри нова стратегия за национална сигурност на 12 май. Това е основният документ на полската държава, който е основа за формирането на изпълнителни актове, свързани със сигурността и отбраната на държавата от няколко години. Последната подобна стратегия е приета в Полша през 2014 г.

Валенса коментира и че коронавирусът трябва да обедини всички по света за съвместни решения на глобални проблеми.

"Нашето поколение имаше шанс да живее в период на променящи се епохи. Технологиите достигнаха толкова далеч, че нашите страни станаха твърде малки... И сега технологиите ни казват, че трябва да направим структурите по-големи. Тогава възниква въпросът: на какви основи? Всяка страна има своите основи. След избора на основите ще е необходимо да се реши каква трябва да бъде икономическата система".

"Комунизмът определено не е подходящ, защото в никоя държава той не се доказа. Но и капитализмът го няма, защото той се основава на състезание на плъховете - който печели по-бързо и повече. Сега сме изправени пред глобални предизвикателства, така че със състезанията трябва да се приключи", обяснява той.

По думите му, "имаме много въпроси и големи задължения. Ако не решим глобални проблеми като екологията, тогава ще унищожим този свят, цялата ни цивилизация. Някои страни имат технологии, които не контролират. Използваме различни неща, които ни навредят. Това заболяване (причинено от коронавирус) сега трябва да ни доведе до създаването на списък със задачи, които не могат да бъдат решени в отделни държави, които представляват заплаха и се нуждаят от глобални решения. Това заболяване трябва да ни води по правилния път на развитие. Екология, пандемия - теми, които трябва да се разглеждат в световен мащаб. Тогава ще възникнат въпроси как да се приложи това, какви програми и ресурси са необходими, за да се вземе под контрол това заболяване".

На въпрос, каква е ролята на Русия в тези процеси, Валенса коментира, че "Русия е необходима... Отстоявам позицията, че възможно най-скоро, Русия трябва да бъде във всички структури, които мислят за бъдещето. Защото трябва да градим бъдещето с Русия. И с Китай също. Например, може би Русия не може да се справи с тази болест без нас. Или Полша без Русия. И ако бяха заедно, щяха да спечелят. Утре съдбата може да ни изпрати по-страшна болест... Ето защо е необходимо да се координират с Русия и други страни теми, които трябва да бъдат разгледани в световен мащаб, възможно най-скоро".

"Бих искал да имам добри отношения с Владимир Путин. Затова ще кажа каквото имам да кажа. Путин, защо правите глупости? Светът има нужда от вас, има нужда от развитие. Това, което се случи вчера, лошо и добро, трябва да бъде оставено на други хора... И трябва да се присъедините към изграждането на света, защото сте необходими. Много зависи от Путин в света", обяснява Валенса.

"Относно новата стратегия на Полша и какво би направил, ако сега е президент, той допълва, че "бих искал или да помоля да седнем на масата за преговори. Необходимо е да отделим нашите дела от миналото, което трябва да бъде уредено, но други трябва да го направят. И трябва да мислим за бъдещето... трябва да се разделят вчера, днес и утре възможно най-скоро и да започнем да разговаряме. В противен случай не можем да бъдем спасени".

Във връзка с транзита и закупуването на руски газ той добави, че "от Москва до Варшава е по-близо, отколкото от Ню Йорк. Ще е по-скъпо, защо ни е тази висока цена и всичко това, защото не можем да се договорим. Изтегляме стари проблеми, които ни пречат да се справим с нови... от Москва е наполовина по-евтино, отколкото от Ню Йорк. Очевидно е. Защо да купувате по-скъпо, ако можете вместо това да увеличите заплатите. Но поради факта, че не можем да се договорим и не се доверяваме един на друг, ние се спасяваме както можем и купуваме от САЩ".

"Тъй като се чувстваме застрашени, не можем да се договорим. И от недоизказване възникват глупости. Ако бях президент, а Борис Елцин е в Русия, тогава всичко щяхме да решим. Справихме се добре. Винаги сме общували много добре, защото президентът Елцин приемаше аргументите. И тъй като имах прости и ясни аргументи, това му харесваше и успявахме да решим проблемите", коментира той за американското военно присъствие в Полша.

"Повечето поляци искат промяна. По-близо сме до Москва, отколкото до Вашингтон. Но е необходимо предложението да бъде направено от високопоставени хора. Винаги този, който е по-голям, предлага на този, който е по-малък, а не обратното. Затова чакаме Путин да предложи, да ни покани на масата за преговори и публично да кажем, че трябва да говорим за това, от което се нуждае целият свят. Ръководителят на голяма държава трябва да поеме инициативата".

Във връзка с историческият конфликт между Русия и Полша и разрушаването на паметници на Червената армия, Валенса коментира , че "в нашите отношения имаше добри и лоши неща. Съветската армия помогна за освобождаването и в по-голямата си част именно тази армия освободи Полша от фашизма. И за това вечна слава на войниците. Но в същото време ни наложиха система, която ние не искахме, която извърши много лоши неща, нашите национални герои бяха убити. Въпросът е как да отделим доброто, героизма на съветската армия, освобождението от последващите тегоби. Трябва да се раздели и да не се смесва. Тогава ще има уважение, чест, защото има причина, а от друга страна, трябва да има отчет за неволите".

За провалените президентски избори на 10 май в Полша той добави, че "всичко показва, че светът се нуждае от нови споразумения и структури. И в условията, когато ги няма, демоните се събуждат, хората не могат да се справят с миналото и се връщат към стари решения - предлагат диктатура вместо демокрация. Сега светът е в процес на търсене. При липса на глобални споразумения различни хора измислят малки решения. Включително и полски политици. Те работят на обратни скорости".

3-те решaващи битки, които Европа трябва да спечели

3-те решaващи битки, които Европа трябва да спечели

В Европа се е родила коронавирусната автокрация, пише за Le Nouvel Observateur Пьотр Бурас. Организирайки избори, които нарушават основните демократични стандарти, Полша ще се плъзне още по-дълбоко в бездната