Председателите на Левицата в Германия - Янине Вислер и Мартин Ширдеван представиха днес в Берлин предизборната си програма за предстоящите евроизбори през 2024 г., съобщи ДПА.

Предвидено е евроизборите да се проведат от 6 до 9 юни 2024 г. във всичките 27 държави членки на Европейския съюз.

Ширдеван подчерта, че Левицата "не се състезава с десните популисти, за да мобилизира подли удари под кръста", а по-скоро предлага "прогресивни концепции". Тя търси конфликт с богатите и големите корпорациите, "но не по реакционен, а по обединяващ начин", посочи председателят на партията.

Левицата иска да наложи по-високи данъци на големите корпорации в Европа, да разшири обхвата на социалните програми и да наложи по-сериозен контрол върху постигането на така наречените цели за климата.

Германия се отказа да фиксира 2-та процента от БВП за отбрана в закон

Германия се отказа да фиксира 2-та процента от БВП за отбрана в закон

Представители на правителството са отказали да коментират темата

Лидерът на партията Мартин Ширдеван посочи като приоритети борбата с бедността и поемането на ключови сектори като енергийните доставки от страна на публичния сектор.

"Ако искате да съществува Европа, трябва да я отнемете от богатите", обяви съпредседателят на партията Янине Вислер.

Причината Левицата да избързва с обявяването на предизборната си програма, е разбираме - от една страна са лошите й изборни резултати на последните парламентарни избори, а от друга - вероятността да се появи конкурентна партия, основана от дейния депутат от Бундестага - Сара Вагенкнехт. Социологическите проучвания я сочат на трето място по популярност сред германските политици.

Германия стимулира стагниращата си икономика с пакет от 7 млд. евро

Германия стимулира стагниращата си икономика с пакет от 7 млд. евро

Пакетът идва на фона на нарастващо обществено недоволство към управляващата коалиция

При днешното представяне на програмата си Уислер и Ширдеван на няколко пъти повториха "Левицата е бастионът срещу дясното". След това добавиха, че партията им се противопоставя на озлоблението и страха, но не могат да отрекат, че много хора са гневни.

Ето защо в програмата, която е над 80 страници, са заложени повече публични разходи, повече данъци върху високите доходи и корпоративните печалби; стриктно спазване на ангажиментите по програмите за "климатична справедливост", включително чрез социални енергийни пакети и доставчици на енергия с нестопанска цел; политика за предоставяне на убежище с възможно най-малко ограничения за така нареченото публично морско спасяване; укрепване на Европейския парламент в политическата структура на Европейския съюз.

Проектът съдържа и редица конкретни искания, като например четиридневна работна седмица, основен европейски базов доход и в перспектива - безплатни автобуси и влакове.

Уислер сподели, че една от нейните любими цели е създаването на "Обединени железници на Европа", компания-шапка, която да координира широка железопътна мрежа с евтини билети.

Германски леви организират през 2019 г. "жълти жилетки"

Германски леви организират през 2019 г. "жълти жилетки"

Лявото движение е създадено през септември 2018 г.

По отношение на споменатите гневни хора от ръководството на партията споделят, че са необходими реформи, които да гарантират социална справедливост и условия, при които всички могат да живеят достойно, без лишения, в един демократичен Европейски съюз, с по-малко лобиране и с по-голям ангажимент към мира. В проектодокумента предлагат ЕС да подеме дипломатическа инициатива за прекратяване на руската война в Украйна.