Германското правителство в последния момент се отказа от плановете си законодателна за фиксира ангажимента да поддържа военните разходи на поне 2% от БВП годишно. Ангажиментите са част от договореностите на страните членки на НАТО.

Източник от германското правителство разказа за агенция Reuters, че намерението да се фиксира ангажимента в закон е било част от проектобюджета на страната, който е получил одобрението на кабинета на Олаф Шолц, но в последния момент тази точка е отпаднала.

Представители на правителството са отказали да коментират темата.

Още през 2006 г. на среща на министрите на отбраната от страните членки на НАТО бе взето решение всяка една от тях да отделят за нуждите на отбраната и сигурността ежегодно не по-малко от 2% от своя Бруген вътрешен продукт. Това не е задължително изискване, а по-скоро общо отношение, към което НАТО се отнася доволно трепетно. В последния годишен доклад на НАТО, публикуван през март, се казва, че от 30-те държави, които са били част от алианса по това време, само седем са спазили това споразумение.

Олаф Шолц: Германия засилва присъствието си в НАТО

Олаф Шолц: Германия засилва присъствието си в НАТО

Нова политика на Берлин

Съединените щати, по време на президентстването на Доналд Тръмп, многократно критикуваха европейските съюзници за нежеланието им да отделят достатъчно средства, за да гарантират сигурността си на фона на нарастващите външни заплахи. Германия особено често става обект на подобни критики не само от Вашингтон, но и от съюзниците в Европа. Този ангажимент бе потвърден и на срещата на върха на НАТО през юли. 

Според настоящата си политика Берлин се стреми да постигне средни разходи от 2% от БВП за период от пет години. Въпреки това, в реч три дни след руската атака срещу Украйна през 2022 г., канцлерът Шолц обеща да "инвестира повече от 2% в отбраната година след година". Сегашната редакция в закона за бюджета звучи много по-меко и пестеливо.

Както отбелязва Ройтерс, в момента не е ясно дали Германия ще запази разходите си за отбрана на това ниво, след като похарчи 100 милиарда евро от специален фонд, създаден от кабинета Шолц, за да върне Бундесвера в боеготово състояние. От пролетта на тази година обаче нито едно евро от този фонд, насочен към превъоръжаване на западащата германска армия, не е било похарчено.

Германия гради защита за небето си до 2027 г.

Германия гради защита за небето си до 2027 г.

Страната планира да разработи програма за ПВО